Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu’nun 10 Ocak 2019 tarihli toplantısında alınan kararla başlatılan “Şiddetsiz Toplum Kampanyası” çerçevesinde düzenlenen çalıştay, Ankara’da Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av.Prof.Dr.Metin Feyzioğlu’nun başkanlığında ve TBB Yönetim Kurulu üyesi Av.Asude Şenol koordinatörlüğünde gerçekleştiridı. Çalıştaya Sakarya Barosu’nu temsilen İnsan Hakları Merkezi ve Kadın Hakları Merkezi üyesi Av. Ayşe Özkul Erdem katıldı.

TOPYEKUN MÜCADELE

Çalıştayın açılışında konuşan Feyzioğlu, şiddetle topyekûn bir mücadele gerektiğini vurgulayarak “Orta yerde bir şiddet sorunu var. Toplumumuz bir şiddet sarmalına düşmüş durumda. Hiç kuşkusuz şiddet uygulayana idari ve adli ne yapılacaksa yapılmalı. Bunun hiçbir mazereti olmadığını kanun uygulayacılar bilmeli. Bu uzun soluklu bir mücadele. Biz bu mücadelenin sonunu görmeyeceğiz ama evlatlarımızın şiddetsiz bir Türkiye’de yaşanmasını kolaylaştırabiliriz.” dedi.

MÜCADELEDE DESTEK ŞART

Sakarya Barosunu temsilen katılan Av. Ayşe Özkul Erdem de çalıştay kapsamında yaptığı konuşmada, şunları söyledi:

“Şiddet, toplumun her kesiminde, evde, okulda, işyerinde, doğada, hatta en üst kamu kurumlarında, milletin meclisinde dahi olmakta, temelde canlı olan herkese, insana, kadına, çocuğa, yaşlıya ve hayvana karşı gizli veya alenen, farklı şekillerde, fiziksel veya psikolojik olarak gerçekleşebilmekte, hatta bazı ülkelerde ırk, din ve millet ayrımı sebebiyle ceza yaptırımı dahi olmadan söz konusu olabilmektedir. Bu şiddet sarmalı, bir nevi bulaşıcı bir hastalık olup bunun yok edilmesi veya en aza indirgenmesi için iletişimin, eğitimin, psikolojik, sosyal, maddi ve manevi desteğin, kurumsal işbirliğinin sağlanması gerekir. Bu nedenle ‘Toplum Şiddeti kavramından Şiddetsiz Toplum’ a geçiş için Türkiye Barolar Birliği nezdinde ve koordinatörlüğünde çalıştay baro temsilcileri ve hukukçu olarak yapacağımız çalışmanın, bireylere, topluma ve devlete katkı sağlayacağına inanıyoruz” Dedi.

Şiddetsiz Toplum Kampanyası Çalıştayı’nda tespit edilen sorun ve çözüm önerilerinin hayata geçirilmesi için gerekli çalışmaların yapılacağı ve bu çalıştayın sistematik olarak devamının geleceği bildirildi.

Erdem, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Türkiye Barolar Birliği ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi. Hukuk Fakültesi işbirliği ile düzenlenen “Kadın Ve Hukuk” sempozyumuna da katıldı.