Onlar çok güzel bir adım attılar. Sanki erkelere özgüymüş gibi görünen siyasette biz de varız dediler. Daha önce vekil adayları ile söyleşiler yapmış ve ve bir çoğunun partiler tarafından listelerin alt sıralarına yazıldığını görmüştük. Yine de var olan anlayışı yıkmak için gösterdikleri insan üstü çabaya tanıklık etmiştik. 
Şimdi ise kadınlar erkeklere biraz kenara çekilin diyerek mahallerinin sorunlarına el atmaya hazırlanıyor. 
Üstelik kendilerine güvenleri, mahallerininde onlara inancı tam. Çünkü biliyolarr ki kadın elinin değdiği her yer güzelleşir, yaşanır bir hale gelir. 
Kadın yaşamdır, özgürliüktür. 
Yolları açık olsun.
Serap ÖZER

PROJELERİM ÖNCELİKLİ KADIN ODAKLI OLACAK

Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

Merhaba , Esra Öçalan 50 yaşındayım, bir çocuk annesiyim. Üçüncü dönemdir, Sakarya merkez Cumhuriyet mahallesi muhtar adayıyım. Önce ailemin sonra çevremin isteğiyle bu yola 2009 seçimlerinde katıldım. Bu sefer kazanmayı hedefliyorum.

Muhtar adayı olmaya neden karar verdiniz?

Ben zaten çevreye çok duyarlı bir insanım. Bir çok STK’larla beraber çalışma imkanı oldu. Sakaraya Kent Konseyi Kadın Meclisi Yürütme Kurulu üyesiyim. Bununla berber arkadaşlarımızla bir çok faydalı işlerde bulunduk. Bunun dışında çevreyle çok fazla alakalıyım. Yani insan odaklı yaşayan bir insanım ve bu açığı fark ettik. Bu açığı kapatmak için ben de bir şeyler yapabilirim dedim. Benim de bir tuzum olsun tabi bunu kendi düzeyinde yapmak bir yere kadar bir statü olduğunda tabi ki halka ve çevreye ulaşabilme imkanlarını bulabileceğim için bu yola çıktım.

Ben her evin kız kardeşi, ablası olacağım.

-Muhtar adayı olmaya karara verdiğimde çevremin desteğini aldım dediniz, peki kadınların desteği nasıl?

Ben gerçekten kadınların desteğini alıyorum. Gezdiğim tüm evlerde yaparsan sen yaparsan diyorlar.

-Projeleriniz nelerdir?

çöp konteynırları önemli bir eksik , sokaklara attığımız çöpler bir süre sonra kedi ve köpekler tarafından parçaladığı ve orda bir sürü çöpün biriktiği yerler oluyor, ben bunun yerine bayat ekmek kutuları yaptırıp hayvanların beslenmesini sağlamak istiyorum.

Kedi evleri yapmak istiyorum.

Bunun yanında atık yağ kutuları düşünüyorum.

Aile muhtarlık hattı açmayı düşünüyorum. Böylece mahalleli beni 7/24 arayabilicek. Aynı zamanda sosyak medya üzerinden de bana ulaşıp sorunlarıunı aktarabilecekler.

Gençler için okuma odası mmerkezi kurmayı planlıyorum. Bunun yanında spor alanları oluşturmak ve uyuşturucuya karşı seminerler planlıyorum.

İhtiyaç sahipleri için mahallelinin yapacağı bağışlarla gardrop adlı bir yer yapıp bu ihtiyaçların giderilmesini sağlmaka isitiyorum.

Yaşlı ve engelliler için evde bakım hizmetlerinin yapıldfığından pek çok kişini bilgisi yok bu konuda bilinölendirme seminerleri düşünüyorum.

Deprem bölgesindeyiz ancak pek çok kişi bu konuda yeterli bilgiye sahip değil, bu konuda bilinçlendirici çalışmalar yapmak istiyorum.

Devlet kurumlarıyla her çalışmanın takipçisi ile sorunların çözümünü sağlamak istiyorum.

Ben zaten muhtarlıkta masa başında oturup iş yapmayı planlamıyorum. Rutin işlerin dışında halkın arasında olacağım.

Yaşlı ve hastaları evinde ziyaret ederek muhtarlık kapısını onların bir evi olarak görmelerini sağlayarak onların ayaklarına hizmeti götürmeyi planlıyorum.

-Kadınlar için özel projeleriniz var mı?

Projelerimiz özelikle öncelikle kadın odaklı çalışma yapacağım. Çünkü kadınlarımız gerçekten son yıllardadaha çok bilinçlendirilmesi gerektiğine inanaıyorum. Ben de bir kadınım, anneyim, öncelikle ev hanımıyım fakat çevreye duyarlı olmamamız imkansız. Bu yüzden ben de bir kadına öğretici bir şeyler verebilirsem bunun hem hazzını hem de karşının faydalabilmesinin mutluluğunu yaşayacağım.

Ben yıllarca bir çok kursa gidip sertifika aldım ve bunlardan çok yararlandım. Bu nedenle arkadaşalrımızı, kurslara yöneltmeyi düşünyorum. Elinin emeğini kazanarak onu harcamanın hazzına varmalarına istiyorum. Çünkü ben yedi- sekiz senedir kendi harçlığımı kendim kazanıyorum. Onun tadı gerçekten hiç bir şeyde yok.

Tabiki kadınlarımız için, psikolojik, hukuki seminerler verdirtmeyi düşünüyorum. Bu benim ön amaçlarımdan biri.

Kadın çok önemli çünkü anne önemli o yüzden kadın yaparsa en güzelini yapar diye düşünüyorum

-Azalarınızı belirlerken kadın ağırlıklı bir tercihmi yaptınız?

Dört kadın , dört erkek aza düşünüyorum. Yanımda istekli, güvenilir, kolkola çalışabileceğimiz arkadaşlarla yola çıkmak istiyorum.

-Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Bana güvenilmesini istiyorum. Ben Söz vermiyorum güven istiyorum. Çünkü güvenilir bir insan olduğumu düşünüyorum.

Bir kere denemekten hiç bir sakınca olmadığını düşünüyorum.

YARIM KALAN İŞLERİMİ TAMAMLAYACAĞIM

-Bize kendinizden bahseder misiniz?

Ben İkizce muhtar adayı Melehat Üzgün 2009 seçimlerinde bir dönem muhtarlık yapmıştım. Mahalledeki kadınların ısraraı üzerine tekrar aday oldum. Aday olduğuma sevindim çünkü yarım kalan işlerim vardı onlarıda bitirmem gerekiyordu. O yüzden adayım ve çok mutluyum.

-İlk muhtar olduğunuz döneme dönersek, neden aday olmayı düşünmüştünüz?

O dönem Adapazarı’nda kadın muhtar yoktu. Bence kadınn elindiğinin değdiği her yer i huzur kaplar, mutlu olur, güzelleşir. Bende ilk muhtarlık dönemeimde bunların bir çoğunu yaptığımı düşünüyorum. Mahalle mahalleye benzedi. Kadınlar özgüvenini kazandı.İğrenç bir taş ocağımız vardı o kapandı. Yıllarca kapalı olan okulumuzu açtık. Böylece mahalleme hayat geldi.

-Bu süreçte karşılaştığınız zorluklar oldu mu?

Kadınlar o daönem de aday olmamaı istemişlerdi. Biz bir köy meydanınında bir seçim bürosu tutmuştuk. Zaten orası her nekdar mahalle olsada köy gibi bir yer. Kadınlara seçim bürosunda beni yanlız bırakmayın dediğimde burası kahvelerin önü nasıl gelelim biz kadınız dediklerinde o zaman benimde muhtar adayı olamamım bir analamı yok dedim. İnanaın bir buçuk ay beni hiç yanlız bırakmadılar.

Mahallemi seviyorum.

-Aynı yerden devam edersek ilk muhtar olduğunuz an ile bugünü kadınlar açısından değerlendirir misiniz? Neler değişti?

Keşke ikinci defa hiç ara vermeden muhtar adayı olsaydım. Çünkü o dönem kadınların öz güveni çok fazlaydı kadınların erkek kahvelerine bakış açısı çok ters gelsede benim muhtarlık dönemimdemahalleye gelen misafiribiz kahvede karşılardık ve kadınlar oraya gelirlerdi çünkü ben yanlarındaydım. Onlar bir şekilde benden cesaret alıyorlardı.Muhtarlığa ara verdiğim dönemde kadınlarda yeniden bir ürkekliğin olduğunu gördüm. Şu an benim adaylığımdan dolayı çok mutlular.

İnanıyorum ki bu dönem daha güzel şeyler olacak. Zaten eğer seçilirsem ben o muhtarlığı ömrüm oldukça bırakmam.

-Bazı projelerim yarım kadı demiştiniz bu projeleriniz nelerdir?

Örneğin camimizin yanında çok amaçlı bir bina oluşturacaktık. O binada hekim odamız, muhtarın odası, ayrıca çocuklara içinde internetin olduğu ders çalışacakları bir bölüm, üzerinde de imamaın evi bulunacaktı. Ayrıca mahhelmizde uygun bir yere düğün salonu etrafınada kadınlara yürüyüş alanı ve spor aletlerini yaptırmak istiyorum. Diğer bir önemli sorunumuz mahallemizde doğal gaz yokilk projem bu doğalgazın gelmesini sağlamak, birde alt yapımız yok arık kanalizasyona bağlanmamız gerekiyor, bunun yanında rahat spor yapabilecekleri hiç alan yok bunu gherçeklerştirmeyi hedefliyorum. Güzel şeyler olacak inşallah.

Kadınların bu çalışmalarda yeterince yer almadığını görüyoruz. Siz bunu neye bağlıyorsunuz?

Bana göre birincisi Türkiye’de erkek egemenliği çok yüksek. Kadına hep ‘’sen anlamazsın, sen bilmezsin, sen kadınsın’’ denmiş ki benim mahallemde de ilk muhtarlık dönemimde yaşlıu bir kadın ‘’sen kadınsın otur yerine ne anlarsın muhtarlıktan’’ demişti. Sonradan ‘’neden böyle dedim, sen adamlardan daha güzel yapıyorsun’’ demişti.

Erkeklerde artık müsade etsinlerde kadınlarda kendilerini gösterebilsinler. Kadınlar en az erkekler kadar demeyeceğim bence erkeklerden çok daha başarılıyız.Kadının çalıpta açtıramayacağı hiç bir kapı yok. Çünkü kadın anne, kadın evlat. Mesala mahalledemde çocuklar bana muhtar anne, gençler muhtar abla , yaşlılar ise muhtar kızım derler.

-Sizin gibi aday olmayı düşünen ama çekinen kadınlara önerileriniz nelerdir?

Bizden cesaret alıp onlarda gireceklerdir eminim.

-Azalarınız arasında kaç kadın var

2 kadın azam var.

-Son olarak eklemek istediğiniz bir şeyler var mı?

Tekrar görevime döneceğim için çok mutluyum. Eğer benim mahallemdeki insanlar yaptıklarımı hatırlarlarsa kendilerine çok teşekkür ederim. Güzel şeyler yaptık. Hani derler ya ‘’efsane geri dönüyor.’’ Geri dönmem gerekiyor, yarım kalan işlerim var. Zaten tekrar seçildikten sonra kimse aday olamaz bence.

YAĞCILARA HANIMELİ

-Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

Yağcılar Mahallesi muhtar adayıElmas Dilmaç Erboğa. 1987 Trabzon doğumluyum. Evli 2 çocuk annesiyim.

-Aday olmaya neden karar verdiniz?

Çevremdeki kişilerin teşvikiyle. Daha önce sivil toplum kuruluşlarıyla çalıştım ve o dönemlerde mahallemde ne gibi sıkıntıların olduğubilinci içerisindeydim. Bunun için Yağcılara kadın eli değmesi gerektiğini düşündüm

-Adaylığa karar verdiğinizde çevrenizden ne gibi tepkiler aldınız?

Tepki değilde şaşkınlık olduğu doğrudur.

Başlarken bizde tedirgindik. Ama tahmin ettiğimizden daha olumlu tepkiler aldık.

Başta ailem, sevdiklerim, sonrasında kapısını çalıp tanıştığım muhteşem insanlar desteğiyle daha özverili daha gayretli çalışmama sebep oldular. Hepsine çok teşekkür ediyorum.

-Mahalleniz için projeleriniz nelerdir?

Yağcılar mahallesi Adapazarı’nıın en büyük mahallerinden biri olduğu halde hizmet konusunda en düşük seviyede.

Eğer seçilirsem görevimin hassasiyeti ve bilinci içerisinde olup mahalle sakinlerimiz arasında ayırım gözetmeksizin yapacağımız hizmetler ve sosyal dayanışma çalışmalarımla örnek mahalle olma hedefi ile Yağcılar Mahallesi için güzel günler diliyorum.

-Azalarınız arasında kaç kadın bulunuyor?

Azalarımız arasında 3 kadın bulunuyor.

-Muhtar olmayı düşünen ancak buna cesaret edemeyen kadınlar için neler söylemek istersiniz?

Kendilerine tanınan bu hakkı kullanmak için cesur ve kararlı olmalarını tavsiye ederim.

Eklemek istediğiniz son bir şey var mı?

Şuna inanmak lazım ki; Dünya üzerinde gördüğümüz her şey kadının eseridir.