Ekonomik kriz koşullarında karşılandığı bu 8 Mart’ta yerel seçimlerin de yaklaştığını hatırlatan Şeyma Tiryaki açılış konuşmasını yaptı. Kadınlar olarak her alanda yan yana gelmeye çalıştıklarını aktaran Tiryaki, “Kadınların en büyük derdi ekonomik kriz. Bir yandan da yerel seçimler öncesi 8 Mart'ı karşılıyoruz. Bugün burada sorunlarımızı tartışmak, çözüm yolları aramak için buluştuk” dedi.

‘KADINLA ERKEĞİN EŞİTLENDİĞİ YEREL YÖNETİM ANLAYIŞI’

“1857 yılında başlayıp bugüne kadar süren bir mücadele günü aslında 8 Mart” diyerek konuşmasına başlayan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Bağımsız Başkan Adayı Reyhan Başaran, “Kadınlar hayatın her alanında zorluk yaşıyor. Kadının evde görünmeyen emeği var, güvencesiz işlerde çalışır. Bir babanın kızı, bir ağabeyin kardeşi, bir erkeğin eşi olmak zordur” dedi.

Halkçı ve demokratik belediyecilik anlayışı ile yola çıktıklarını aktaran Başaran, “Kadınlar her alanında görünür olmalı. Bizim yerel yönetim anlayışımızda kadınlar her alanda olacak. Kadına yönelik şiddet her geçen gün artıyor. Buna izin veremeyiz, şiddetin önüne geçmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Kadınlar için uygulayacakları çalışmalardan da bahseden Başaran, “Kadınların çok çabuk ulaşacağız İlk Adım Merkezleri kuracağız, her mahallede olacak. Kadınla erkeğin eşitlendiği bir yerel yönetim anlayışımız olacak, her alanda eşit olmalıyız. Sinemaya gitmemiş, tiyatro oyunu izlememiş kadınlar var. Kültür sanat alanı kadınlara çok uzak, bu alanı kadınlara yaklaştıracağız” diye konuştu.

‘TOPLUMUN HER KESİMİNDE AYRIMCILIK VAR’

CHP Sapanca Belediye Başkan Adayı Cengiz Çiçek, 15 Meclis Üyesi Adayının 8’inin kadın olduğunu belirterek, “Ayrımcılık maalesef toplumun her kesiminde var. İnsan hakları açısından baktığımızda bu ayrımların olmaması gerekiyor. Mesela benim İngiltere'deki işletmelerimde sadece kadınlar çalışıyor, meclis üyeliklerimizde 15 kişinin 8'i kadın, bu Sapanca açısından ilk oldu. Kadınlara her alanda fırsat verilmeli, ben oldum olası buna inanıyorum” dedi.

‘İLK İŞTEN ÇIKARILANLAR KADINLAR’

Emek Partisi Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan ise konuşmasında, kadınların siyasetçiler tarafından seçimler öncesi gündeme geldiğini belirtti. Parti olarak hazırladıkları rapordan bahseden Erkan, “Krizin başta kadın işçileri nasıl etkilediğini açıkladığımız bir raporumuz var. Ekonomik kriz ile birlikte işten çıkarmaların, ücretsiz izinlerin olmadığı işletme yok. İşsizlik ödeneğine başvuranların yüzde ellisi kadın, kriz döneminde ilk olarak işten çıkarılan kadınlar oldu. Kadınlar artık kilo ile değil, tane ile alışveriş yaptığını söylüyor. Bu krizin sorumlusu bizler değiliz, bu 8 Mart'ta kadınlar boş tencere ve tavalarıyla sokağa çıkacak. Daha yüksek sesle, hayır bu krizi biz yaratmadık, bu faturaları ödemiyoruz demeliyiz. Kadınım, buradayım, haklarım var demeye devam edeceğiz” dedi. Mücadele çağrısı yapan Erkan, “Yaşadığımız kente ilişkin her kararda bizim de görüşümüz alınmalı. Eşitçe bir yaşamın örülmesini istiyoruz. Ama istemekle olmuyor, diyoruz ki; krize, sömürüye, şiddete istismara ve eşitsizliğe karşı birlikte mücadele edelim diyoruz” dedi.