Sakarya Kadın Platformu’nun düzenlediği etkinlik, Adapazarı Kültür Merkezi önünde gerçekleştirildi. Sakarya Kadın Platformu adına konuşan Yüksel Coşkun, kadınların ataerkil kapitalizme ve yarattığı şiddetin her türlüsüne karşı, savaşa, tacize, tecavüze, yoksulluğa, eşitsizliğe ve gericiliğe karşı bir kez daha alanlara çıktığını söyledi.

Emek, eşitlik, adalet, özgürlük ve toplumsal barış hakkının peşinde olduklarını ifade eden Coşkun, “Yaşamın her alanını dönüştürme, şiddetsiz bir dünyayı örme iddiamızla alanlardayız, alanlarda olmaya da devam edeceğiz”dedi.

Yüksel Coşkun’un açıklamasından satır başları şöyle:

-Dünya ekonomik forumu küresel cinsiyet uçurumu raporuna göre Türkiye 140 ülke arasında 131.sıradadır.''Kadın erkek eşit değildir!'' diyen zihniyet, bu geriliği yeterli görmüyor olacak ki, kadın düşmanı politikalarıyla, kazanılmış haklarımıza dönük saldırılarla var olan eşitsizliği her geçen gün daha da derinleştiriyor.

-Kadınız, Kadın Bakanlığı'nda Israrcıyız!
Bildiğimiz gibi iktidarın aileyi korumayı önceleyen politikaları ''kadın'' adının bakanlık başta olmak üzere pek çok yerden çıkarılmasıyla sonuçlandı. Yeni rejime uyum çerçevesinde kurulan, ''Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığı” gibi kadınların gerçek sorunlarına çözüm üretmek niyetinde olmadığını geçmiş 16 yıllık pratikten biliyoruz.
Kadına yönelik şiddeti münferit gören,tacizi tecavüzü meşru kılan,istismarda rıza arayan, LGBTİ + lara yönelik nefret cinayetlerini savunan, erkeğin tekelinde bir aile ve ülkeanlayışında kadını kaderiyle baş başa bırakan bir bakanlığın üreteceği tek şey kadın düşmanlığıdır.

-Hiçbir şekilde ‘’Makbul Kadın’’ Sınırlarını Tanımıyoruz!

Toplumsal yaşamı baştan aşağı dinselleştirmek, kadını kamusal alanlardan uzaklaştırmak amacıyla, sosyal politikaları diyanet eliyle dizayn eden, laik seküler yaşamı yok eden ve kadın kazanımlarını hedef alan düzenlemeler yapılmak isteniyor. Aile ve dini rehberlik büroları, aile irşat merkezleri, hadım cezası, cinsel istismarda rıza yaşını 12’ye düşüren tecavüz yasa tasarısı, din adamlarının aile psikoloğu olarak görevlendirilmesi, müftülere resmi nikâh kıyma yetkisi verilmesi, bunlardan yalnızca bazıları. Bir yandan da, din temelli müfredat değişiklikleriyle, dini eğitimin erken çocukluk yaşına indirilmesiyle, karma eğitimin sonlandırılmasının önünün açılmasıylaeğitim alanı dinselleştirilerek ideolojilerine göre bir toplum yaratmaya çabalıyorlar. Kadınlara dayatılan sınırları kabul etmiyoruz. Laiklikten ve seküler yaşamdan vazgeçmeyeceğiz.

-Emeğimize Sahip Çıkacağız, Güvencesizliğe Teslim Olmayacağız!

Çalışma yaşamında da, ayrımcılığı ve eşitsizliği en derin yaşayan yine kadınlar olmaktadır. Ev içerisinde görünmez kılınan emeğimiz ücretli istihdam içerisinde de geleneksel rollere göre konumlandırılmakta, kamusal hizmet olması gereken çocuk, yaşlı ve hasta bakım sorumluluğu her daim kadınların omzuna yüklenmektedir. Tüm bunlar, yoksulluğun kadınlaşmasına güçlü bir zemin sunuyor.

-Yan yanayız, Kol kolayız, Krizinizde Yanmayacağız!

Her ne kadar adı yasak edilmeye çalışılsa da derinleşen ekonomik krizin en ağır sonuçlarını biz kadınlar yaşıyoruz.

İşgücü piyasasında ilk gözden çıkarılan kadınlar olurken, ev geçiminin ağırlığı en çok kadınlar üzerine kalmakta, tasarruf yaparken de ev içi çalışma yükleri katlanmaktadır. Ekonomik kriz bizi işsiz, güvencesiz bırakarak daha fazla yoksullaştırırken her türlü şiddete de açık hale getiriyor. Üretimden kopuk, ranta, savaşa, talana dayanan ekonomik politikaları nedeniyle ülkeyi uçuruma sürükleyenler, krizi emeğe dönük saldırıların fırsatı haline getirmek istiyor. En fazla kadınları etkileyecek esnek, performansa dayalı çalışmayı, emeklilik hakkının gaspını sağlamak istiyorlar. Krizin faturasını bizlere ödetmeye çalışanlara buradan bir kez daha sesleniyoruz: Faturayı krizi yaratanlar ödesin, biz ödemeyi reddediyoruz!

KAZAN DA DESTEK VERDİ

Etkinliğe CHP'nin Serdivan Belediye Başkan Adayı Zafer kazan da destek verdi. Kazan'ın yanı sıra HDP Sakarya Eş Başkanları Nahide Yüksel Doğan ve Hüseyin Tanas, EMEP İL Başkanı Hüseyin Atılgan, CHP İl Kadın Kolları Başkanı Azize Çeroğlu, Eğitim Sen Sakarya Şube Başkanı Ali Yavuz Köse ve çok sayıda Sakaryalı katıldı.