Çevre ve Şehircilik Sakarya İL Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Darıçayırı halkının karşı çıktığı çimento fabrikasıyla ilgili sürecin işlediği ve İKD toplantısının 4 Ekim'de yapılacağı belirtildi. Açıklamada, "SAKARYA ili KARASU ilçesi sınırları içerisinde NURYOL ÇİMENTO SAN. VE TİC. A.Ş. tarafından yapılması planlanan ENTEGRE ÇİMENTO FABRİKASI VE MALZEME OCAKLARI projesi ile ilgili 04/10/2018 tarihinde İDK Toplantısı gerçekleştirilecektir ÇED Raporu İlgililere ve kamuoyuna duyurulur." denildi.
 

İDK Toplantısı nedir?

İnceleme Değerlendirme Komisyonu toplantısında, komisyon üyeleri ÇED raporu hakkındaki görüşlerini paylaşırlar. Komisyon, ÇED raporunu, İDK toplantısından itibaren on (10) iş günü içerisinde inceler ve değerlendirir. ÇED raporunda önemli eksiklik ve yanlışlıklar yok ise; Komisyon çalışmaları sonlanır, ÇED raporuna son hali verilir.

ÇED raporunda önemli eksiklikler var ise ÇED süreci durdurulur. Eksiklikler tamamlanmadan veya gerekli düzeltmeler yapılmadıkça Komisyon çalışmalarına devam edilmez. ÇED süreci durdurulan projelerde on iki (12) aylık süre içerisinde gerekli düzeltmelerin yapılması gerekir. Talep edilirse, altı (6) ay ek süre verilebilir. Bu süre içerisinde rapor sunulmaz ise, ÇED süreci sonlandırılır.

Bakanlık ÇED raporu hazırlayan kuruluştan en çok iki (2) kez, ÇED Raporunda değişiklik yapmasını isteyebilir. Yapılan düzeltme Komisyonca yeterli görülmez ise projenin ÇED süreci sonlandırılır.