Elektrik Mühendisleri Odası Sa- karya İl Temsilcisi Halil Atay, denetimlerin ye- tersizliği nedeniyle yaz aylarında gerek binalarda gerekse işletmelerdeki havuzlarda elektrikten kaynaklı kazaların arttığını belirterek, standartlara uygunluğun sağlanması açısından göreve hazır olduklarını bildirdi. 

Elektrik çarpması sonucunda ölümlere neden olan kazalar büyük ölçüde yeterli önlem alınmayışı ve elektrik tesisatlarının denetlenmeyişinden kaynaklandığını ifade eden Atay, “ Öncelikle elektrik tesisatlarının standartlara ve yönetmeliklere uygun tesis edilmemesi, işletme ve bakımına da önem verilmemesi kaçınılmaz olarak bu kazalara neden olacağını vurgulamamız gerekir” dedi. 

‘ÇOCUKLAR İÇİN ENDİŞELİYİZ’ 

Bayram tatili döneminde Çeşme Alaçatı`da bir sitede havuzun bakımını ve temizliğini yapan iki işçinin motor dairesinde elektrik akımına kapılarak ha- yatını kaybettiğini anımsatan ve kontroller yapılmış olsa böyle bir olayın yaşanmayacağını vurgulayan Atay, “Ayrıca hemen hemen her yaz, onlara çocuk serinlemek girdikleri süs havuzlarından hayatını kaybetmektedir. Uzun yıllardır dile getirdiğimiz ön- lemler alınmadığı için bu yaz da çocukların hayatından endişe duyduğumuz kamuoyu ile paylaşmak isteriz” ifadelerini kullandı.

GÖREVE HAZIRIZ

Tüm elektrik tesislerinin düzenli olarak bakımının yapılması ve bu tesislerin periyodik olarak kontrol edilmesinin hayati önemde olduğunu dile getiren Atay, şöyle devam etti: 

“Ölümlü kazaların önlenmesi adına EMO olarak, havuzlarının denetlen- mesi ve eksiklerin giderilmesi için göreve hazır olduğumuzu duyurmak isteriz. Odamız, can güvenliği için alı- nacak önlemleri "kaynak israfı" olarak gören anlayışa karşı uzun yıllardır mücadele etmektedir. Yurttaşlara, bina yöneticilerine, işletmecilere, hastane, yurt ve okul yönetimlerine "zorunlu" olmasa da ek önlem alma çağrımızı yeniliyoruz.”