Araziyi 1945 yılında halkın ortak kullanımı için hibe edenlerin varislerinin de yer aldığı 11 kişinin avukatı Zafer Kazan, Sakarya Büyükşehir Belediyesi ile Sapanca Belediyesi’ne çalışmaların durdurulması ve imar planı değişikliği talebini içeren başvuruyu yaptı.

Büyükşehir Belediyesince 1/25.000 ve1/5.000 ölçekli Nazım İmar Planı’nda, Sapanca Belediyesi’nce 1/1.000 ölçekli Uygulama İmar Planı’nda yapılan değişikliklerin yeniden incelenerek, bağış sözleşmesine uygun hale getirilmesi istenilen başvuruda talebin gerekçeleri anlatıldı. Büyükşehir Belediyesi'ne verilen dilekçede, talep ve gerekçeler şöyle özetlendi: 

“Teleferik Projesi 15.10.2019 tarihinde tüm Sapanca ve Sakaryalıların protesto ederek karşı çıkmasına rağmen ilgili parselin etrafı çevrilmek ve kepçe operatörlerinin çalışmaya başlaması suretiyle fiilen uygulamaya konulmuştur.” 

HALKA SİLAH GÖSTERİLDİ 

Şirket adına alana gelen bazı silahlı kişiler halka silah göstermiş, yöre halkı tehdit ve tahrik edilmiş, bu tehdit ve tahrik üzerine büyük olaylar yaşanmış, insanların ölümüne yol açacak vahim hadiselerin eşiğinden dönülmüştür. 

Halka silah doğrultan, tehdit eden bu insanların kim olduğunu ve neyi amaçladığını yargının takdirine bırakıyoruz ancak burada hiçbir kamu yararı olmadığı ortadadır. Oysa idarenin her işlem ve uygulamasında kamu yararını amaçlamak zorunda olması temel bir prensiptir." 

HALKIN ZARARI 

Bu nedenle Belediyenizin 12.02.2018 tarihli ve 2/27 sayılı Meclis Kararının dayanak edinen Sapanca Belediyesi 03.04.2018 tarih ve 2018/23 sayılı 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliği ile kamunun ve halkın za- rarına işlem tesis etmektedir. Halk tedirgin bir bekleyiş içindedir ve Belediyenizin bu işlemden vazgeçmesini beklemektedir. 

Her yönüyle kamunun (halkın- yöre insanının) zararına olan bu işlemden vazgeçilmemesi halinde ileride doğabilecek telafisi imkansız sonuçlardan, halkın silahlı yasa dışı insanların tehdidine maruz bırakılması sonucu yaşanabilecek vahim sonuçlar da dahil olmak üzere, idarenizin sorumlu tutulacağının önemle bilinmesini isteriz. 

TAPU İPTAL VE TESCİL DAVASI 

Yine ayrıca belirtilmelidir ki söz ko nusu proje alanındaki ilgili parseller 1945 yılında o bölgede yaşayan 4 ailenin dedeleri tarafından Köyün Şahsi Manevisi lehine köyün ortak menfaatine olmak kaydı ile bağışlanmıştır. Orijinal Köy Senedi aslı elimizdedir. Bu nedenle bir kısım mirasçılar olarak sözleşmeye aykırılıktan dolayı Asliye Hukuk Mahkemesinde Tapu İptal ve Tescil davası açma hakkımızı saklı tutuyoruz. 

Ayrıca köyün şahsi manevisine şarta bağlı olarak bağışlanan ve fakat daha sonra tapulama işlemi ile hazine ve daha sonraBelediye’ye intikal eden ilgili parseller köyün ortak kullanma-toplanma ve mahallenin ve çocukların yeşil alanı olarak kullanılmaktadır. Yaklaşık 10 dönümlük bu alan basketbol sahası, çocuk oyun alanları ile ağaçları ile insanların nefes aldığı yeşil bir alandır. Bu alan aynı zamanda Afet Acil Toplanma Bölgesidir. 

SU KAYNAKLARI 

Söz konusu alanın Teleferik Projesi ile yapılaşmaya açılmasında hiçbir kamu yararı yoktur. Bilakis tüm Sapancalıların ve Sakaryalıların karşı çıkmasının sebebi olan kamunun ve halkın zararına karşılık bir ticari şirketin şahsi kazancı vardır. 

Yine aynı şekilde Teleferik Proje alanı olarak belirlenen mahal Sapanca Gölünü besleyen yeraltı sularını barındırmakta ve bu alana yapılacak yapılar gölü besleyen damarlara telafisiz zarar verecektir.