Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul, Ankara, İzmir'de vaka sayılarının azalmaya başladığını belirterek "Ama Orta Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da kısmi bir artışın olduğunu söyleyebiliriz" dedi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, video konferans ile katıldığı Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Koca, “Büyük bir sınav verdik. Şimdi bu sınavın finaline hazırlanmalıyız” dedi. Bakan Koca, İstanbul, Ankara, İzmir’de vaka sayılarının azalmaya başladığını belirterek “Ama Orta Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da kısmi bir artışın olduğunu söyleyebiliriz” diye konuştu.

Fahrettin Koca’nın açıklamalarından satır başları şöyle: 

  1. Devletimiz sağlıkla mücadelenin kahramanlarına bütün imkanları sağladı. Devletimizin tüm kurumlarına ve kabinemizin tüm üyelerine teşekkürlerimi sunuyorum.
  2.  Bildiğiniz gibi ülkemiz, Covid-19 sebebiyle uyulan kısıtlamaları büyük oranda kaldırdı. Cumhurbaşkanımız önlemleri ve yeni durumun değerlendirilmesi sonucu alınan kararları açıkladı. Bu açıklamada üzerinde durulan şart, korona virüsü musibetinin kökü kazınana kadar hayatımızı düzenlememiz şartıdır.
  3. 65 yaş üstü büyüklerimize sokağa çıkma yasağı konmadan önce vakaların yüzde 15.7’si bu yaş grubundandı. Sokağa çıkma kısıtlaması sonrası bu yaş grubunda hastalığa yakalanma oranı yüzde 50 düştü. Yüzde 7.5’e düştü.
  4. Sevgili gençler, salgın döneminde genç olmak kabahat değildi. Genç olmanız sebebiyle belirti göstermeden virüsü yayma potansiyeli taşımanız günlerinizi evde geçirmenize yol açtı. Genç ve güçlü olmanız, güçlü olmayan kişileri korumanızı gerektiriyor.
  5. Büyük bir sınav verdik. Şimdi bu sınavın finaline hazırlanmalıyız. Tedbirleri layıkıyla uygulamak konusunda bazen sıkıntılar yaşasak da iyi çalıştık. Hastalıktan kendimizi nasıl koruyacağımızı son derece iyi biliyoruz. Pasif mücadele günlerinden kontrollü sosyal kurallarına uyarak aktif mücadele günlerine geçtik. Mücadeleyi işimize dönerek vermeye başladık. Aktif mücadelede iki silahımız var, maske ve sosyal mesafe kuralı.
  6. Tedbirlere uymak, şimdi devletimize, milletimize karşı da birer ödevdir. Normale dönüşün geri dönüşsüz olmasını sağlarsak daha mutlu bir ülke olacağız. Kontrollü sosyal hayatın amacı geriye dönüşün yolunu kapatmaktır.
  7. Normalleşme sürecinde kılavuzumuz riskin devam ettiği gerçeğidir, son vakayı en kısa zamanda görmek tedbirlere uyumla mümkündür.
  8. Yurt dışından gelen vatandaşlarımızı, sağlık taramasından geçirmek istiyoruz. En ufak bir şüphede hastanelerde tedaviler planlanacaktır.
  9. Ülkelerin salgın durumunu da göze alarak hangi takvimle bu seferlerin, uçuşların izinlerinin verilebileceğini belirledik.
  10. (Yurt dışı uçuşların açılacağı ülkeler) Ülkelerle ilgili bir risk olduğunu tespit ettiğimizde bunu tekrar değerlendireceğiz.
  11. İstanbul’da vaka sayısının yüzde 60 oranında olduğunu biliyoruz. İstanbul, İzmir gibi illerimizde vaka sayılarının azalmaya başladığını söyleyebilirim. Ama her geçen gün Orta Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da kısmi bir artışın olduğunu söyleyebiliriz. Ankara’da bir yükseliş söz konusuydu. Ankara da düşüşe geçmeye başladı.
  12. Antikor testi) Bu çalışmayla toplumdaki bağışıklama durumumuzun düzeyini bölge bölge de il il de bilmiş olacağız.