Sakarya Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Av. Zekiye Güneş Kılcı, son zamanlarda Sakarya’nın Kocaali ilçesinde meydana gelen olaylarla ilgili bir açıklama yayımladı.

Sakarya Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Kılcı, yayımladığı açıklamada, şiddetin bir bütün olduğunu ifade etti. Kılcı, “Bugün hayvana yöneltilen şiddet yarın size çocuğunuza yöneltilir. Bu noktada kanunların yetersiz ve uygulayıcıların duyarsız olmasını fırsat bilip hayvana karşı şiddet ve sapkın hareket gösterenler artık kayıt altına alınarak birçok haktan kısıtlanmalıdır” ifadelerini kullandı.

Hayvanın ölüm sebebi: Şiddetli tecavüz

Kılcı, “Maalesef bu başıboşluğun en çirkin örneğini 26.05.2019 günü Kocaali’de yaşadık. 26.05.2019 günü Kocaali Barınağı içinde kafeste kan kaybetmiş baygın yatan köpek gönüllülerce bulundu, veteriner incelemesinden geçen köpek de anüs genişlemesi, bağırsak da hırpalanma tespit edildi. Tecavüz olayından 60 saat önce başarılı bir kısırlaştırma ameliyatı geçiren dişi köpeğin ölüm sebebi; şiddetli tecavüz sebebi ile dikiş yerlerinin açılmasına bağlı iç kanama olarak tespit edildi” dedi.

Belediye başkanı ile görüşüldü

Kılcı, “Konu ile ilgili olarak belediye başkanı ile görüşüldü, belediye başkanı basında çıkan eksik haberler ile kendini savunsa da köpeği bulan kişilerin beyanları ile gerçek ortaya çıkmıştır. Köpeği bulan kişilerle yapılan görüşmede köpeğin baygın halde barınakta kafes içinde bulunduğu belirtilmiştir” diye konuştu.

Şaşırmadık

“Aslında bu olayın yaşanması bizi şaşırtmadı. Çünkü ilk olarak Kocaali ilçesini 2018 yılı Ağustos ayında bir köpeğin canlı olarak asılarak öldürülmesi olayı ile duyduk. Devamında 2019 yılı içinde birçok usulsüz toplamaya ev sahipliği yapan belediye, ilçe merkezinden uzak duvarla çevrili evinin bahçesinde şiddet mağduru sokak köpeklerini besleyen bir vatandaşın komşuları tarafından taciz edilmesine dahi duyarsız kalmış, yerel yönetim tarafından bu kişi sahipsiz bırakılmış, yok sayılmıştır”

Belediye usulsüz toplamalara devam etti

“Sakarya Barosu Hayvan Hakları Komisyonu olarak yaptığımız görüşmelere rağmen belediye usulsüz toplamalarına devam etmiş,  toplanan köpeklerin başka mahalleye bırakıldığı iddia olunsa da toplanan küpeli köpeklerin bir kısmı gönüllüler tarafından Adapazarı ilçesi Kerestecilerde ve Hendek ilçesi Çam dağında bulunmuştur.”

Barınak denilen yerde kokudan içeriye girilmiyor

“Barınak denilen; yol kenarındaki ameliyat aletlerinin sıvı sabunla sterilize edildiği, gönüllüler tarafından temizlenen, köpek mamaları gönüllüler tarafından alınan, veterineri olmayan yapı bizzat gezildiğinde, içinde belediyenin mamaya karşı olması sebebi ile küflenmiş yeşil ekmeklerin olduğu, kokudan içeri girmenin mümkün olmadığı bir yapı olduğu görülmüş, çatı adı altında ki kontrplak yapının üzerinde farelerin gezdiğine şahit olunmuştur. Yine kilit altında tutulması gereken ilaçların açıkta bırakıldığı, barınak da hiçbir çalışanın olmadığı görülmüştür.”

Belediye başkanı ile ikinci kez görüşüldü

“Belediye başkanı ile 30.05.2019 tarihinde yapılan görüşmede standartlara uygun bir barınak yapılarak; toplanan köpeklerin burada kısırlaştırılması ve rehabilite edilerek toplandıkları yaşam alanlarına bırakılmasının, saldırgan köpeklerin ise barınakta uygun alanda yaşamasının sağlanmasının Hayvanların Korunmasına Dair Yönetmeliğin 7. Maddesine göre zorunluluk olduğu belirtilmişse de belediye başkanından usulsüz toplamalara ve başka yerlere bırakılmaya devam edileceği bilgisi alınmıştır.”

Hayvan severler şüpheli yerine konuldu

“30.05.2019 tarihinde Kocaali ilçesi ziyaretimiz sırasında Belediye başkanın da ikamet olarak kullandığı adliye lojmanları civarında anayolda bir vatandaşın tüfekle köpeklere ateş açması sonucunda hayvan severlerin bu olaya tepki gösterdiği, bu şahıs tarafından bir hayvan severe fiziksel şiddet uygulandığı öğrenilmekle polis karakolunda Kocaali Savcılığının bu şahsın ifadesini mağdur sıfatı ile hayvan severlerin ise şüpheli müşteki olarak ifadesinin alınması yönünde talimat verildiği şaşkınlıkla öğrenilmiştir.”

Tavukların ölüm sebebi: Enfeksiyon

“Köpeklerin öldürdüğü iddia edilen tavukların otopsisi Kocaali barınak Veterineri tarafından yapılmış; ölümlerin köpek ısırması sebebiyle değil, enfeksiyon (mikrobik hastalık) nedeniyle olduğu rapor altına alınmıştır.”

Hayvanların tedavisine belediye hiç destek vermedi

“Yine aynı gün bir köpeğin ayağını araç parçalamış, gönüllüler tarafından belediyenin çeşitli birimleri birçok kere aranmışsa da köpek Adapazarı ilçesine götürülmemiş, görüşmelerin tamamlanmasından sonra tarafımca gönüllüler tarafından bilgisi verilen veterinere tedavi için götürülmüş ve tabi ki tedavi ücreti de yine gönüllüler tarafından karşılanmıştır. Gönüllülere bu araç sahibinin suç işlediği ve savcılığa şikayet edilmesi halinde ceza alacağı bilgisi verilmişse de, daha önce başka kazalar sebebi ile şikayetleri olduğunu ama kovuşturmaya yer olmadığı kararı verildiği, son bir ay içerisinde 20’ye yakın trafik kazası yaşandığı, belediyenin bu hayvanların tedavisi için hiçbir maddi destek vermediği üzülerek öğrenilmiştir.”

Yaşanan olayları bizzat takip ederek hukuki sürece dahil olacağız

“Kanunların yetersiz, meclisin yetersiz kanunlara duyarsız, kanun uygulayıcıların ve yerel yönetimlerin ise sahibi olmayan, dertlerini anlatamayan bu canlıları korumak yerine sahipsiz bırakarak, kanunla yerel yönetime yüklenmiş görevleri yerine getiren bireysel girişimlerin karşında yer alarak, şiddeti ve uygulayıcılarını cezalandırmayarak ve zaman zaman koruyarak kamu vicdanının güvenini sarsmaya devam ettiği sürece maalesef daha birçok tecavüz ve katliam haberi almaya devam edeceğiz.  

Sakarya Barosu Hayvan Hakları Komisyonu olarak ilimizin en uzak ilçelerinden olan Kocaali ilçesinde tespit edilen hususlar kanımızı dondurmuş ve yaşanan olayları bizzat takip ederek hukuki sürece dâhil olma kararı alınmıştır.”