Çıkış noktası Çin'in Wuhan kenti olan ve üç aylık sürede tüm dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs sebebiyle (Covid-19) hayatını kaybedenlerin sayısı dünya genelinde 18 bin 925 oldu.

An itibariyle vaka sayısı ise 423 bin 724. Hastalığı tedavi ile atlatanların bildirilen sayısı da 109 bin 172.

En fazla can kaybının yaşandığı İtalya'da ölenlerin sayısı 743 kişi artarak 6 bin 820'ye yükselirken, salgının başından itibaren salgın bulaşanların sayısı ise 69 bin 176'ya çıktı. Ülkedeki iyileşenlerin sayısı ise 894 artarak 8 bin 326 oldu.

İspanya: En yüksek can kaybı

İspanya'da ise can kaybı son 24 saat içinde 514 artarak 2 bin 696'ya, virüs bulaşan kişi sayısı 6 bin 584 artarak 39 bin 673'e çıktı. Böylece İspanya'da son 24 saatte Covid-19 nedeniyle en yüksek can kaybı ve enfekte sayısı kayda geçmiş oldu.

Çin'deki vakalar yurt dışından

İran'da bugün salgın nedeniyle 122 kişi daha hayatını kaybederken, toplam can kaybı bin 934'e yükseldi. Ülkede Covid-19 tanısı konanların sayısı ise bin 762 artarak 24 bin 811'e ulaştı. İran'da 6 yaşında bir çocuk da Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

Çin'de son bir haftada ortaya çıkan yeni vakaların çoğu yurt dışından gelen kişilerde görüldü.

Bu süreçteki 135 yeni vakanın 129'u yurt dışına seyahat eden ve virüsü orada kapan kişilerde tespit edildi. Çin'deki toplam can kaybı son 24 saatte 7 kişi artarak 3 bin 277'ye, virüs bulaşanların sayısı ise 81 bin 171'e çıktı.

İdlib: Dezenfekte çalışmaları sürüyor

*İdlib.

Suriye'nin Türkiye sınırına yakın noktasındaki İdlib ve kırsalındaki çadır kentlerde koronavirüse karşı önlemler alınmaya devam ediyor.

Suriye yönetnimi ve insani yardım kuruluşları, İdlib'de önlem alarak dezenfeksiyon çalışmalarını sürdürüyor. İdlib ile kırsalında bulunan ve sivillerin toplu halde yaşadıkları çadır kentlerindeki okullar ve camiler başta olmak üzere birçok alanda dezenfeksiyon çalışması yapılıyor.

Suriye'de şu ana kadar tek bir vaka bildirildi.

Avrasya ülkeleri: Her yer kapalı

*Taşkent'te görevliler trafiğe açık araçları dezenfekte ediyor.

Ermenistan, Kırgızistan, Kazakistan, Azerbaycan, Rusya, Gürcistan ve Özbekistan'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakaları ve ona karşı önlemler artıyor.

Özbekistan'da da Bakanlar Kurulunun aldığı karara göre, en çok vakanın rastlandığı başkent Taşkent'e yalnızca oturma izni olanlar ve yük taşıyan araçlar girebiliyor. Polis ve askerler, şehre giren araçları dezenfekte ediyor, bireylerin ateşini ölçüyor. Gıda ürünleri satılan pazarlar dışında tüm pazar ve alışveriş merkezleri kapatıldı.

İngiltere: Westminster bomboş

*Londra/Westminster .

İngiltere'nin başkenti Londra'da parlamento bölgesi olarak da bilinen ve Big Ban'in bulunduğu Westminster'ın yakın tarihindeki en boş görüntüleri çekildi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, 23 Mart akşamı yaptığı açıklama ile işe gitmek zorunda olan kişiler dışında herkese sokağa çıkma yasağı getirmişti..

Yasağın ülke için tek istisnaları gıda ve ilaç gibi zorunlu temel alışverişler, yardıma muhtaç birine yardım etmek ve günde bir kere egzersiz için dışarı çıkmak.

Öte yandan ülkede egzersizlerin yalnızca hanede yaşayan kişilerle birlikte yapılması şartı getirildi.

Gazze: Yardımlar kesildi

*Gazze sokakları.

İsrail işgali altındaki Gazze'de halk moral amaçlı boş duvarlara görsel yansıttı. UNRWA Gazze Sözcüsü Adnan Ebu Hasene, yaptığı yazılı açıklamada, Gazze'de iki kişide Covid-19'a rastlanması üzerine tedbir amacıyla gıda yardımlarına ara verdiklerini belirtti.

Söz konusu kararın UNRWA çalışanları ve yardım alan kişilerin mümkün olduğunca güvenliğini sağlamak için alındığını vurgulayan Ebu Hasene, yardımların ulaştırılmasında daha güvenli bir yöntem bulununca desteklerine devam edeceklerini aktardı.

Filistin Sağlık Bakan Yardımcısı Yusuf Eburriş, dün düzenlediği basın toplantısında, 19 Mart'ta Pakistan'dan dönen iki kişiye Covid-19 teşhisi konulduğunu, böylece Gazze'de ilk defa vaka tespit edildiğini duyurmuştu.