Kentsal Tasarım dersi kapsamında Alifuatpaşa, Doğançay, Mollaköy, Sakarya Merkez, Maksudiye, Gölkent ve Adatepe yerleşimleri üzerine yapılan analitik incelemeler sonrasında tespit edilen sorunlar ve potansiyeller üzerine kırsal alanlara iyileştirme projeleri geliştirildi. Söz konusu, Sakarya Ünversitesi Basımevi tarafından yayınlanan kitapta toplandı.

Kitapta. kaybolmaya yüz tutan kolektif belleğe ait izlerin kamusal mekanda okunurluğunun sağlanması, HES projelerinin insan ve doğa üzerindeki olumsuz etkilerinin iyileştirilmesi, tarım ve hayvancılık bağlamında ekonomik ve çevresel kalkınma stratejilerinin geliştirilmesi, nehrin çevresindeki fiziki ve ekolojik yapıyı zedeleyen unsurların ifşa edilerek görünür kılınması, kültürel ve doğal gezi rotalarının oluşturulması, işlevini yitirmiş kum ve taş ocağı kalıntılarının iyileştirme projeleriyle yeniden değerlendirilmesi, depo - imalathane gibi ek yapılar kullanılarak kırsal bir üretim ağı oluşturulması, edebiyat metinlerinde geçen hikayelerin izleri üzerinden Sait Faik kent rotası oluşturulması gibi birbirinden farklı, incelediği yere özelleşen öneri projeler yer alıyor.

Projelerin oluşturulmasına katkı sağlayan mimar, sosyolog, kentsel tasarımcı gibi farklı mesleklerden oluşan proje yürütücüleri; projelerin içeriği, çalışma yöntemi, mimarlık eğitiminde alan çalışmasının yeri ve açılımları gibi konular üzerine değerlendirmeleri kitabın giriş bölümünde yer aldı. 

Sakarya Üniversitesi’nin görece yeni bölümlerinden biri olan Mimarlık Bölümü’nün kent merkezi ve merkez çevresindeki kırsal alanlar üzerine yaptıkları analiz sonuçlarının ve öneri projelerin yerel kullanıcıyla paylaşılması anlamında bu tür çalışmaların yaygınlaştırılmasına katkıda bulunan kitap, kırsal koruma ve kentsel tasarım ara kesitindeki çalışmalara örnek olabilecek yaklaşımları okuyucuya sunuyor.