TMMOB Makine Mühendisleri Odası Sakarya Temsilcilik Başkanı Salim Aydın, karayolu taşımacılığına verilen önemin, deniz ve demiryolu taşımacılığının ihmal edilmesine neden olduğunu söyledi. 

Aydın, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Demiryolu taşımacılığı, dünyanın en güvenli taşımacılık yöntemi olarak addedilmektedir. Dünyanın birçok yerinde faal olarak kullanılmaktadır. Örneğin demiryolu denildiği vakit akla ilk gelen ülke İsviçre; İnsanlar sırf demiryolu yolculuğu yapabilmek için bu ülkeye akın ediyorlar. Günler süren tren yolculuğu yapılmaktadır. Bu durum ülkeye ekonomik ve tanınmışlık anlamında büyük katkı sağlamaktadır. Dünya çapında çok büyük bir üne sahip olan İNTERRAİL     yani trenle yapılan ülkeler arası yolculuklar kapsamında birçok ülkede tren yolculuğu yapabilmek adına insanlar turlara katılıyor. Bu turların düzenlendiği sitelere giriş yaptığımız zaman ana sayfalarında Lizbon’dan Madrid’e, Münih’ten Roma’ya, İtalya’dan Slovenya’ya şeklinde bir sürü ülkenin reklamı yapılmaktadır. 

İki kıtayı birbirine bağlayan, binlerce yıllık kültürün üzerinde yaşadığımız, kültürel zenginliklerin içinde kaybolduğumuz, dünya başkenti dediğimiz şehri içinde barındırdığımız bu toprakları, Neden ülkemizi bu denli önemli bir kültürden her geçen gün daha fazla uzaklaştırıyoruz? Neden insanlar için hava ve kara yolculuğu dışında daha cazip gelecek daha farklı gelecek bu tren seyahatlerinde ülkemizin kültürünü bu paylaşıma açamıyoruz." 

ADAPAZARI TRENİ

Doğaya saygılı, güvenli ve ekonomik ulaşım için demiryollarına daha fazla yatırım yapılması gerektiğini dile getiren Aydın, Adapazarı Treni ile ilgili de şunları söyledi:

"Adapazarı treninin seferleri 01/02/2012 tarihi itibariyle durdurulmuş bulunmaktadır.Yüksek hızlı tren için yapılan demiryolu çalışması öncesi; ADAPAZARI-HAYDARPAŞA arasında ayda ortalama 427 bin yolcuya hizmet veriliyordu.2015 yılında yeniden devreye alındı, Ancak 24 olan sefer sayısı 8’e ;durak sayısı ise 31 duraktan 13 durağa düşürüldü.

Kapalı olan tren istasyonları tekrar açılarak sefer sayısı arttırılmalı (24 sefer) ve güzergahıda önceden olduğu gibi Haydarpaşa-Adapazarı tren istasyonuna kadar uzatılmalıdır."

YÜK TAŞIMACILIĞI

"Organize sanayi bölgelerinin demiryolu bağlantıları mevcut değildir.Taşıma maliyetleri ve trafik kazaları buna bağlı olarak artmaktadır.Sanayicinin rekabet gücü azalmaktadır.Bu durum değerlendirilmelidir."

MMO’NUN ÖNERİLERİ

MMO Sakarya temsilcilik yürütme kurulu adına Salim AYDIN,konuyla ilgili önerileri de şu şekilde sıraladı:

-Yük taşımacılığı düşünülmeden demiryolu taşımacılığı planlaması yapılmamalıdır.

-Kamu yararı gözetilerek tren bilet fiyatları düşürülmelidir.

-Sakarya, Kocaeli ve İstanbul illerinin demiryolu ulaşımında entegrasyonu acilen sağlanmalıdır.

-Trafik güvenliği, ulaşımda karayollarının payının azaltılması ve kaza riski en az olan diğer taşıma türlerine ağırlık verilmesi ile sağlanmalıdır.Demiryolu taşımacılığına göre iki kat; suyolu taşımacılığına göre neredeyse üç kat fazla enerji tüketen karayolu yatırımları gözden geçirilmelidir.

-Trafik Güvenliği Kurulu ve İl Trafik Komisyonlarında TMMOB ve ilgili meslek odaları temsil edilmelidir.

-Kent merkezlerine trafik akışı caydırıcı hale getirilmeli; kentsel imar uygulamaları ile ulaşım politikaları uyum göstermeli; çevre yolları ve şehir geçişlerinde yapılaşma önlenmelidir.

-Kent içi toplu taşımacılığında halkın.meslek odalarının ve üniversitelerin görüşleri alınmalıdır.