Sakarya'daki kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler, ticaret odası, sivil toplum kuruluşları ile üniversitelerin katılımıyla İl Göç Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi.

Vali Hamdi Nayir toplantıda yaptığı konuşmada, ülke genelinde yaklaşık 4 milyon 600, Sakarya'da ise 36 bin civarında göçmenin barındığını belirtti. Göçmenlere ilişkin  zaman zaman büyük problemler yaşanabildiğini ve toplumsal olayların çıktığını ifade eden Nayir, "Ülkemizde yaşanan bazı üzücü hadiselerin sorumluları yabancılar çıkınca, doğal olarak milletin bakışında, kararında, değerlendirilmesinde bir farklılık da oluyor. İnsanımızın yabancılarla ilgili algısını iyi analiz edip varsa yanlış bilinen hususlar düzeltmemiz ve tedirginlikleri gidermemiz lazım. İlimizin istihdamına ve üretimine olan katkılarını da dikkate almamız lazım" dedi.

“İnsanlarımızın Doğru Bilgilendirilmesi Gerekiyor”
Vali Nayir, konuşmasnda şunları söyledi:
Misafirlerimizin rahatsız oldukları konulara da değinmek lazım. Özellikle kötü lanse edilmekten ve bilinmekten rahatsız olduklarını biliyoruz. Bu toplantılarda bunları da değerlendirip, toplumun yanlış bildiği bir şeyler varsa konunun üzerine giderek doğru bilgilendirmeyi yapmamız gerekiyor. Mesela gömenlerde suç işleme oranının daha yüksek olduğu söyleniyordu, araştırma yapınca durumun hiç de bilindiği gibi olmadığı ortaya çıktı. Oranların bizim vatandaşlarımızın oranlarına yakın ve daha çok kendi aralarında işledikleri suçlar olduğu görüldü. Aldıkları yardımların abartılarak tepki oluşturulmaya çalışıldığı da dikkat edilmesi gereken konulardan biri. Sağlıkta öncelikli hizmet aldıkları yalanı da olumsuz algılara neden olmaktadır. Dolayısıyla bu koordinasyon toplantılarına düşen de bu konularda çalışmalar yapıp, insanların doğruyu bilmelerini sağlamaktır.

“Onlarla İletişim Halinde Olmalıyız”
Arkadaşlarımız büyük bir gayretle özellikle kanaat önderleri ile irtibat sağlayarak her konuyu görüşüyorlar. İlimizdeki yabancılar belki biraz koruma amaçlı, kendilerini yalnız hissetmemek adına toplu hareket etmeyi seviyorlar. Kalabalık gruplar halinde herhangi bir yerde gezdiklerinde doğal olarak insanlarımız tedirgin olabiliyor. Bunlarla ilgili de yetkililerimiz onlarla görüşüp bu durumu izah ediyorlar. Aslında bu gibi toplantıların ana gayesi de bu olmalı. Toplumdan bize yansıyan olumsuzluklar varsa onların çözüm yollarını düşünmeliyiz, eğitim, sağlık gibi alabilecekleri hizmetleri takip etmeli, onlardan istifade edebileceğimiz noktalara da değinip, bize katkı sağlayacakları noktaları da tespit edebilmeliyiz. Gündemde bulunan konuları görüşeceğimiz bu ilk toplantımızda arkadaşlarımız bizleri bilgilendirecek ve bundan önceki iki toplantıda olduğu gibi değerlendirmelerde bulunacaklar. Özellikle muhtemel risk unsurlarını bizlerle paylaşacaklar. Bundan sonraki toplantılarda gündeme alınmasını istediğiniz konular var ise, onları da bildirmenizi istiyoruz. Sakarya olarak bu konunun olumsuz yanlarından en az seviyede etkilenmeyi, olumlu katkılarını da en yükseğe çıkartmayı hedefliyoruz” dedi.

“İlimizde 123 Farklı Milletten 8 bin 655 Yabancı Uyruklu Var”
İl Göç İdaresi Müdür Vekili Hülya Korkut, kurumun çalışma ve faaliyetleri ile İlimizdeki göçmen durumuna ilişkin verdiği brifingde, “Ülkemiz 193 farklı milletten yabancı bulunurken, İlimiz de 123 farklı milletten yabancıya ev sahipliği yapmaktadır İlimizde bulunan yabancıların büyük bir kısmını ülkelerindeki zor şartlardan kaçarak gelen ve ülkemizden koruma talep eden uluslararası koruma başvuru sahipleri ve geçici koruma başvuru sahipleri (Suriyeliler) oluşturmaktadır. Aynı zamanda İlimize iş, öğrenim, turizm gibi nedenlerle gelen yabancıların da bulunurken, 4505’i erkek, 4150’si kadın olmak üzere ikamet izni ile yaşamakta olan toplam 8655 kişi bulunmaktadır. Düzensiz göçmenlere dair de 2018 yılında sınır dışı edilenlerin sayısı 58 iken, 2019 yılı Mart sonu itibariyle 9 kişidir” diye söyledi.