Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Türkiye Yayıncılar Birliği’nin 2018 Düşünce ve İfade Özgürlüğü Töreni’nde Yayınevi Ödülü’nü verdi. Başkan Turgay Olcayto ödül verirken yaptığı konuşmada “Düşünceyi  yazıya dökme üzerindeki büyük baskının bir an önce kaldırılması gerektiğini düşünüyoruz. Kitap okumanın kolaylaştırılması ve okurlara ulaşabilmesi, gençlerin eğitilmesi açısından da büyük önem taşıyor” diye konuştu.

İSTANBUL- Türkiye Yayıncılar Birliği Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri 25 Aralık 2018 akşamı  Cezayir Restoran’ında düzenlenen törenle sahiplerini buldu.  Yayınevi Ödülü’nü Tekin Yayınevi adına Genel Koordinatör Elif Akkaya, Yazar Ödülü’nü Hamide Yiğit, Kitapçı Emek Ödülü’nü Ezgi Kitapevi Kurucusu Edibe Usta Bayraktar aldı.

Ödül töreni Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk tarafından yapılan açılış konuşmasıyla başladı. Başkan Kocatürk konuşmasında “kitaplara yönelik toplatma, dağıtım ve satışı yasaklama kararlarının gündemden düşmediğini, Basın Kanunu’na göre kitap toplatma için belirtilen 6 aylık sürenin aşıldığını, yıllar önce yayınlanmış, kamuya mal olmuş, kimileri çok satanlar arasında yer alan birçok kitap için yerel mahkemeler tarafından ‘örgütsel doküman’ denilerek toplatma, yasaklama kararlarının tekrar alınmaya başlandığını” söyledi. Başkan Kocatürk, “Bu kararların artık sıklıkla yayınevlerine tebliğ edilmeden, fiilen uygulanmakta olduğunu ve okurun kitaba erişiminin engellendiğine de” dikkat çekti.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto, Yayınevi Ödülü’nü  kitapları hakkında tazminat davaları açılan, yazarları fuarlarda fiziki saldırıya uğrayan, fuar katılımları engellenen Tekin Yayınevi’ne  verdi. Ödülü  Tekin Yayınevi’nin Genel Yayın Koordinatörü Elif Akkaya aldı.

TGC Başkan Turgay Olcayto ödül verirken yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Ülkede hem gazeteciler, hem yayıncılar, çok güç koşullardan geçiyor. Bir yandan yazarlar, çizerler üzerindeki yoğun baskı bir yandan kağıtta gözlenen fiyat artışı ve internetteki kitap satışına getirilen yüzde 18 KDV,  yayın dünyasını iyice sıkıntı içine sokmuştur. Düşünceyi  yazıya dökme üzerindeki bu büyük baskının bir an önce kaldırılması gerektiğini düşünüyoruz. Kitap okumanın kolaylaştırılması ve okurlara ulaşabilmesi, gençlerin eğitilmesi açısından da büyük önem taşıyor. Gazetecilik ve yazarlık suç değildir. Yeni yılda yazarlığın ve gazeteciliğin suç olmadığının artık iktidar tarafından da anlaşılacağını umut etmek istiyoruz.”

Hakkında idari soruşturma başlatılan, kitaplarından dolayı dava yağmuruna tutulan yazar Hamide Yiğit, ödülünü PEN Yazarlar Derneği Başkanı Zeynep Oral’dan aldı. Kitapçı emek ödülü ise Edibe Usta Bayraktar’ın oldu. 34 yıldır  yayıncılık sektörüne ve okurlara hizmet veren  Ezgi Kitabevi kurucusu Edibe Usta Bayraktar’a ödülünü Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk verdi.