TBMM’ye sunduğu yazılı soru önergesiyle Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den yanıt isteyen Özkoç, Sakarya’nın su sorununu çözecek ve Sapanca Gölü üzerindeki baskıyı ortadan kaldıracak barajın tamamlanamaması altındaki gerçeklerin kamuoyuna açıklanmasını istedi.

Sapanca Gölü’nün 2012, 2013 ve 2014 yıllarında çok ciddi kuraklık tehdidi altında olduğunu hatırlatan Özkoç, şunları söyledi:

“Göldeki su seviyesi, ekolojik dengeyi, canlı yaşamı ve su kalitesini bozacak kritik eşiğin altına inmişti. Sahil şeridinde çekilmeler, bataklık ve sazlık oluşumu başlamıştı. Biz o günleri unutmadık. O dönemde, sivil toplum örgütleri ve yurttaşlarla el ele vermiş, Sapanca’yı kurtaralım çağrısı yapmıştık. Gölden sanayi için su kullanımını önlemek için TÜPRAŞ’a dava açtık ve sanayicilerin gölden su çekilmesini engelledik. Dereleri ve yer altı sularını kurutan su fabrikalarının denetlenmesini, sınırlarının keskinleştirilmesini kısmen de olsa sağladık. Ve temel olarak da kalıcı bir çözüm için; Sapanca’ya alternatif bir su kaynağının oluşturulması gerektiğini her platformda savunduk. Sivil toplum örgütleri ve yurttaşlarımızın katkısıyla çağrı yaptık.

Böyle bir süreçte, 2013 yılında Ballıkaya Barajı’nın temeli atıldı. 2016’da tamamlanacağı söylenmişti, böyle projelendirildi. Ancak Sapanca’nın su seviyesinin yükselmesiyle, gözler gölden uzaklaştı. Baraj projesi de tavsamaya başladı.

“BARAJ İÇİN 150 MİLYON GEREKİYOR, KASADAKİ PARA 2 MİLYON LİRA”

Akyazı Mudurnu Çayı üzerine inşa edilmekte olan Baraj, 190 milyon metreküp su kapasitesine sahip olacak. Barajın gövde inşaatı için 15 milyon, kamulaştırma, köy yolları, iletim hatları gibi su tutabilmesini, faaliyete geçmesini sağlayacak altyapının tamamı için ise 150 milyon liraya ihtiyaç var.

Baraj için şu an harcanabilecek, bütçedeki para; 2 milyon lira

Böyle bir gerçek ortadayken; Sakarya’ya gelen her siyasetçi yıllardır Ballıkaya Barajı’nda sona geldik, açıyoruz müjdesi veriyor. Daha doğrusu yalanını söylüyor. 2016 yılında dönemin Orman Bakanı Veysel Eroğlu, “Bu sene Ballıkaya Barajı’nı bitireceğiz’ demişti. DSİ Genel Müdürleri, neredeyse her yıl, yıl sonuna barajı tamamlıyoruz diyor. Bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 5 Haziran 2018’de Sakarya mitinginde; ‘barajı, önümüzdeki yıl hizmete açıyoruz’ dedi. 19 Mart 2019’daki mitinginde de bunu teyit edercesine “Barajı yakında hizmete alıyoruz’ dedi. Demelerin sonu gelmiyor. Ancak gerçek şu; 150 milyon lira gereken, ancak 2 milyon lira bütçesi bulunan bir baraj inşaatı var ortada.

Projesinde değişiklik yapılan, tipi değiştirilen, zemindeki hesaplanmayan sorunlar nedeniyle ikmal ihalesi yapılan, borcunun altından kalkılabilmesi için Kocaeli’nin payı yüzde 42’ye çıkarılan, aradan geçen 5 yılda kamulaştırma sorunları çözülemeyen bir Baraj inşaatı!

Halkımız için umut ve vaat kapısı haline getirilen Ballıkaya Barajı’nın gerçekliği nedir, gerçekten sorunları ne zaman çözülecek, ne zaman hizmete sokulacak öğrenmek istiyoruz. Tüm Sakarya milletvekili arkadaşlarıma bir çağrı olarak söylüyorum; Sakarya’nın sorunu hepimizin sorunudur, elbirliğiyle konuyu TBMM’de gündeme getirebiliriz. Özellikle İktidar milletvekili arkadaşlarımız, bakanlıklarla ilgili girişimlerde bulunurlarsa, sorunu birlikte çözebiliriz.”

 

ÖZKOÇ’UN SORU ÖNERGESİ

Özkoç’un, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle Meclis’e sunduğu önergede yer alan sorular şöyle:

1) 2013 yılında temeli atılan ve 2016 yılı sonuna kadar tamamlanması planlanan Ballıkaya Barajı, 2019 Eylül ayı itibariyle neden hala tamamlanamamıştır?

2) Ballıkaya Barajı için bugüne kadar ne kadar harcama yapılmıştır?

3) Barajın tamamlanması için, köy yolları, kamulaştırma bedelleri, enerji iletim hatları, arıtma ve su iletim hatları dahil su tutması ve faaliyete geçebilmesi için toplam ne kadar daha harcama yapmak gerekmektedir? Ballıkaya Barajı’nın toplam maliyeti ne kadar öngörülmektedir?

4) Ballıkaya Barajı için 2019 yılında ne kadar ödenek ayrılmıştır? 2020 yılı için planlanan ödenek tutarı ne kadardır?

5) Ballıkaya Barajı için neden ikmal ihalesi yapılmıştır? Barajın ilk keşif çalışmasında ve buna bağlı olarak gerçekleştirilen ilk ihalesinde öngörülemeyen maliyet unsurları nelerdir?

Baraj tipinin değiştirilmesine neden ihtiyaç duyulmuştur? Barajın inşa edildiği zeminde ve bölgede yaşanan sorunlar nelerdir?

6) Ballıkaya Barajı için ne kadar kamulaştırma yapılmıştır? Baraj için daha yapılması gereken kamulaştırma tutarı nedir? Barajın toplam kamulaştırma maliyeti ne kadar öngörülmüştür?

7) Ballıkaya Barajı projesi, temelde Sakarya’ya ve Kocaeli’nin bazı ilçelerine su dağıtımı yapmak üzere planlanmıştır. Ancak 2018 yılı sonunda gerçekleştirilen bir protokolle, Ballıkaya Barajı suyunun yüzde 42’sinin Kocaeli’ne, yüzde 58’inin Sakarya’ya verilmesi hükme bağlanmıştır.

Neden böyle bir protokole ihtiyaç duyulmuştur? Protokolün amacı nedir? Buna göre Sakarya’ya dağıtılacak su, kentin ihtiyacını karşılamaya yetecek ve Sapanca Gölü üzerindeki baskıyı azaltabilecek düzeyde midir?

8) Bir çok siyasi ve bürokratın, baraj inşaatıyla ilgili yıllardır devam eden bitti bitiyor, çok yakında açılacak yönündeki söylemlerinin ötesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bizzat Sakarya’da, tarih vererek barajın 2019 yılında açılacağını duyurmuştur.

Sayın Cumhurbaşkanı, 19 Mart 2019 tarihinde yine Sakarya mitinginde bu bilgiyi teyit niteliğinde “Barajı yakında hizmete alıyoruz” demiştir.

İnsanlarımıza bir umut ve vaat kapısı haline getirilen Ballıkaya Barajı, ne zaman hizmete açılacaktır?