İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Hüseyin Toros, dumanla birlikte havaya yayılan kimyasal parçacıkların insan sağlığını tehdit ettiğini belirterek, Cuma günü bölgede yağacak olan yağmurlarla bu kimyasalların yer yüzüne ineceğini belirtti.

Orhanlı Deri Organize Sanayi Bölgesi Deri Yan Sanayi Sitesinde faaliyet gösteren Ema Kimya Sistemleri-Huntsmann’a ait fabrikada henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Yangın nedeniyle olay yerine Tuzla ve çevre ilçelerden çok sayıda itfaiye ekipleri sevk edildi.

Zaman zaman patlamaların da yaşandığı yangının sıçraması nedeniyle alev alan itfaiye aracındaki yangın da ekiplerin müdahalesiyle söndürüldü. Geniş bir alan üzerine kurulu fabrikadaki yangına müdahale eden ekiplerin çalışmaları akşam saatlerine kadar sürdü. 

2'Sİ İTFAİYE ÇALIŞANI 6 KİŞİ HASTANEYE KALDIRILDI

Tuzla'daki fabrika yangınında 2'si itfaiye eri toplam 6 kişi dumandan etkilenerek hastaneye kaldırıldı. Öte yandan yangının ormanlık alana sıçraması engellenirken, yangın kısmen kontrol altına alındı.

"YANGIN KONTROL ALTINDA"

İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Bölge Müdür Yardımcısı Salih Karataş Tuzla'da meydana gelen fabrika yangınına ilişkin açıklamalarda bulundu. Karataş, "Yangın şu anda kontrol altına alındı. İlk ihbar bize 11.40 civarında geldi. Ekiplerimiz ilk olay yerine geldiğinde bölgenin tamamında yangın devam ediyordu. Ön tarafta görülen yanan bölümün arkasında önemli kimyasal tankların olduğu bilgisi aldık. Oraya yoğunlaştık. İlk etapta ön taraftan dahilden müdahale imkanımız olmadı" dedi.

Yangının çok hararetli olmasına vurgu yapan Karataş, ilk müdahale sırasında bazı itfaiye araçlarının zarar gördüğünü söyledi. Kontrol altına alınan yangına 55 araç ve 147 personel ile müdahalenin devam ettiğinin altını çizen Karataş, arka tarafta bulunan kimyasal depolara sirayetin engellendiğini belirtti. 

YANGIN SONRASI UZMANINDAN UYARI

Tuzla'da meydana gelen yangın ve patlama ile ilgili değerlendirmelerde bulunan İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Hüseyin Toros, “Yangının nereden çıktığı ve yanan maddenin ne olduğu son derece önemli. Yanan kimyasal, zaten endüstri bölgesinde kimya içerikli bir fabrika olduğunu anlıyoruz. Yangından çıkan bu parçacıklar, gazlar insan sağlığına son derece zararlı. Bu tür yangınlarda asla 'duman altı' dediğimiz yani yangından çıkan dumanların olduğu bölgede insanların öncelikle pencerelerini kapatmaları, mümkünse o bölgeyi terk etmeleri gerekiyor" dedi.

“BİRÇOK HASTALIKLARA SEBEP OLABİLİYOR"

Toros, “Yangının çok büyük olması sebebiyle çok fazla parçacık atmosfere salınıyor. Bu soluduğumuz parçacıklar, bizim solum sistemimizle vücudumuza rahat bir şekilde girerek, başta solunum sistemi olmak üzere, kap damar, beyne kadar varan hastalıklara sebep olabiliyor. Son derece önemli ve mümkün mertebe bu tür yangın olan bölgelerden uzak durmak gerekiyor" şeklinde konuştu.

CUMA GÜNKÜ YAĞMURA DİKKAT

Hüseyin Toros, “Batılı bir rüzgar hakim, İzmit bölgesi ve daha sonra da ormanlık bölgeler üzerinde hareket ediyor çıkan duman. Bölgede Cuma günü yağış bekleniyor. Atmosferde asılı kalan parçacıklar yağışla beraber o bölgelerde yer yüzüne düşecekler. Cuma günü yağan yağmurda o bölgede mümkün mertebe yağmur altında kalmamak son derece önemli. Atmosferdeki kalıntılar insan sağlığı için zararlı olabilir" diye konuştu.

(Cumhuriyet)