İyi Parti Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır, Tank Palet Fabrikası’nın özelleştirme kararının ardından konunun TBMM’nde araştırılması için bir Araştırma Önergesi hazırladı. Araştırma Önergesi Meclis Genel Kurulu’nda oylandı. Oylama öncesinde ise büyük tartışmalar yaşandı.

Özelleştirme kanunlara aykırı

İYİ Parti Grubu adına konuşan Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır, Türkiye’de savunma sanayinde özel sektörce yapılan işleri taktir ettiklerini söylerken, “Biz buna karşıyız. (Tank Palet Fabrikası’nın özelleştirilme kararına) Neden karşıyız? Daha önce de söylediğimiz gibi, bu özelleştirme 4046 sayılı Özelleştirme Kanunu’na göre hukuksuz ve kanuna aykırıdır; tekrar ediyorum, hukuksuz ve kanuna aykırıdır. Bu fabrika, bir alay ya da tabur hükmündedir. Ayrıca, hepinizin malumu, daha önce özelleştirdiğiniz TELEKOM, şeker fabrikaları, kâğıt fabrikaları, özelleştirmelerin rezilliği de ortada durmaktadır. Yani burada iyi bir karneniz yok. Bu işlerden milyarlarca dolar zarar ettik.” diye konuştu.

Özelleştirecekseniz TRT’yi özelleştirin

Dikbayır, “Eğer para lazımsa TRT’yi özelleştirin, vatandaşın hiç olmazsa elektrik faturaları hafiflesin. Fabrikanın özelleştirilme nedeni olarak “Verimlilik ve 2020 yılına 40 adet tanka ihtiyacımız var.” deniyor. Şimdi, bu fabrika sektöründe dünyadaki 5 fabrikadan 1 tanesi ve son on yılda 3 defa en verimli iş yeri olarak tescil edilmiştir. Neyin verimliliğinden bahsediyorsunuz? Yine bu fabrika yüzde yüz yerli olarak 281 adet Fırtına obüs ve bunlara mühimmat taşıyan “Poyraz” adında taşıyıcı araç imal etmiştir. Şimdi, bu araçları eğer biz burada imal edemeseydik dışarıdan 9-10 milyon dolar aralığında bir bedelle ithal etmek durumunda olacaktık. Şu anda 4 milyon 200 bin dolara mal ederek ülke ekonomimize 1 milyar 350 milyon dolar tasarruf sağladık.

Ayrıca, bu fabrika için Millî Savunma Bakanlığı yetkilileri, 500 ila 700 milyon dolar gibi bir kaynak aktarıldığında Altay tankının seri üretimine geçilebileceğini bildirmiştir. Şimdi, Cumhurbaşkanımıza 400 milyon dolara uçak aldık, bu parayı da bu fabrikamıza rahatlıkla aktarabiliriz.” Dedi.

Suç duyurusu

Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın fabrikaya sahip çıkmak yerine, işçi haklarından bahsettiğini kaydeden Dikbayır, “4 Ocak Cuma günü Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar fabrikayı ziyaret etti. Sayın Bakan, siz sendika başkanı mısınız? Siz Millî Savunma Bakanısınız, siz fabrikanıza sahip çıkın; işçiye bizler sahip çıkarız, sendika başkanları sahip çıkar, kendi sendikası sahip çıkar. Oradaki işçilerin derdi kendi hakları değil, vatan, vatan, hâlâ anlamadınız mı?

Şimdi, bu fabrikayı Ethem Sancak ve Katarlı ortağının alacağı iddia ediliyor. Önceden alıcısı belli olan bir ihaleye ihale denir mi? Şimdi, burada tutanaklara, kayıtlara geçiyor ve ben bir suç duyurusunda bulunuyorum: Sonucu belli olan bir ihaleye ihale denmez, adrese teslim denir. Kaldı ki Ethem Sancak yani BMC firması “Tank yapsın.” diye Karasu’dan bedelsiz arsa verdiniz, KDV teşviki verdiniz, yüzde 100 kurumlar vergisi teşviki verdiniz, gümrük teşviki verdiniz. Tamam, verelim ama geçen yıl tank ihalesi de verildi ama bununla ilgili yatırımını yapmadı, şimdi hazır fabrikada üretim yapmaya çalışacak.” Diye konuşu.

Milletin vekili olun

Milletvekili Ümit Dikbayır, konuşmasının sonunda milletvekillerine seslenerek, “Türk Silahlı Kuvvetlerine mühimmat yapan, araç ve gereç yapan bu millî fabrikanın özelleşmesi son derece sıkıntılıdır. Allah korusun, bu özelleştirmeyle yıllar sonra bir felakete yol açabiliriz. 

Başta Sakarya halkının oylarıyla bu koltuklarda oturan siz değerli milletvekillerine sesleniyorum: Eğer bu özelleştirmeye müsaade ederseniz bir daha bu kürsüden millîlikten, yerlilikten, milliyetçilikten bize bahsetmeyin. Değerli milletvekilleri, bugün bir kişinin değil, milletin vekili olun. En azından bunu bugün yapın. Bakın, kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.

Milletvekili olarak doğmadık, milletvekili olarak da ölmeyiz ama görev yaptığımız süre içerisinde adam gibi işimizi yapmış oluruz, bu kürsüde yapmış olduğumuz yemine de sadık kalmış oluruz. Bu araştırma önergesine siz değerli milletvekillerinin desteğini istiyorum. Bu bir millî meseledir. Allah rızası için bir daha düşünün. Yarın bir gün çok büyük sıkıntı yaşarız. Buna müsaade etmeyin” dedi.

Meclis’te sert tartışmalar

CHP adına söz alan Grup Başkanvekili Engin Özkoç da, önergeye  destek verdiklerini açıkladı. AKP Grubu adına konuşan eski Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye’nin savunma sanayinde son yıllarda yakaladığı başarılardan söz etti.

İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfi Türkkan ve AKP milletvekilleri arasında zaman zaman gerginlikler yaşandı. İYİ Parti ve CHP Milletvekilleri İsmet Yılmaz’ın vicdanen rahat olmadığını iddia ettiler. 

Bazı milletvekilleri devletin en verimli fabrikasını satarak savunma sanayinin gelişemeyeceğini, Altay tankı üretiminin, bu konuda tecrübesi olmayan bir gruba ve özellikle de Katarlılara yaptırılmak için, Tank Palet Fabrikası’nın satılmak istenmesinin kabul edilemeyeceğini dile getirdiler.

Dikbayır, “Yazıklar olsun”

Oylamanın ardından Araştırma Önergesi, MHP’nin destek vermemesi nedeniyle AK Parti oylarıyla birlikte RET edildi. Milletvekili Dikbayır, RET kararının açıklanmasıyla birlikte milletvekillerine dönerek “Yazıklar olsun!” diye bağırdı.