Sakarya Barosu Hayvan Hakları Merkezi'nin gündeme getirdiği, Kocaali'de hayvan barınağında kısırlaştırma operasyonu geçiren bir dişi köpeğin tecavüz sonucu öldüğü iddiasıyla ilgili olarak, belediye ya da diğer yetkili kurumlardan herhangi bir açıklama yapılmadı.
Hayvan Hakları Merkezi Başkanı Av. Zekiye Güneş Kılcı, yaptığı ilk açıklamada belediye başkanı ile görüştüklerini, ancak hayvanların korunmasına yönelik çabalar konusunda olumsuz yanıt aldıklarını belirtmişti. Kılcı, “Belediye başkanı ile 30.05.2019 tarihinde yapılan görüşmede standartlara uygun bir barınak yapılarak; toplanan köpeklerin burada kısırlaştırılması ve rehabilite edilerek toplandıkları yaşam alanlarına bırakılmasının, saldırgan köpeklerin ise barınakta uygun alanda yaşamasının sağlanmasının Hayvanların Korunmasına Dair Yönetmeliğin 7 Maddesine göre zorunluluk olduğu belirtilmişse de belediye başkanından usulsüz toplamalara ve başka yerlere bırakılmaya devam edileceği bilgisi alınmıştır” demişti.

SÖZ BAŞKA, İCRAAT BAŞKA
Kılcı'nın tecavüz başta olmak üzere dile getirdiği usulsüz toplamalar ve şiddet olaylarını içeren suçlamalara henüz yanıt vermeyen Belediye Başkanı Ahmet Acar, 4 Ekim Hayvanları Koruma Günü dolayısıyla daha önce yaptığı açıklamada ise hayvan sevgisinden söz etmişti. Kocaali Belediyesi'nin resmi web sayfasında halen duran haberde Ahmet Acar'ın şu ifadeleri yer alıyor:
"“Halka hizmet hakka hizmettir” esasıyla hizmet verilen Belediye’mizde yaratılanı yaratandan ötürü sevmek kavramını düstur edinmiş olmamızın gereği, dilsiz ve bize muhtaç olan sokak hayvanlarına sahip çıkıp onların konuşan dili ve umudu olmak zorundayız. Bu sebeple gönüllülük esasıyla başlattığımız barınak faaliyetlerimizi daha kapsamlı yürütebilmek için, inşallah önümüzdeki yıl yeni bir tesis oluşturmayı hedefliyoruz. Bizim arzumuz onları sokaklarda kimsesiz ve çaresiz bırakmak yerine sahip çıkılmasıdır."

SOSYAL MEDYA AYAĞA KALKTI
Bu arada, tecavüz haberi hayvan dostları tarafından büyük tepki ile karşılandı. Sosyal medyada açılan #KocaaliBarınakTecavuz  başlıklı hashtag altında binlerce yorum yapıldı. Yorumlarda olayın bilinmeyen faillerine gösterilen tepki kadar önlem almayan ve konuyu soruşturmayan yetkililere yönelik sert mesajlar yer alıyor.

Tepki mesajlarından bazıları şöyle: