Teleferik Projesi'ne karşı Kırkpınar Hasanpaşa Mahallesi sakinlerinin yürüttüğü direniş sırasında tepe kısmında tahmin edilen ağaç katliamının büyük ölçüde yapıldığı ortaya çıktı. Çıkış yolları kapatılan yaylaya farklı şekilde ulaşan çevreciler, teleferik projesinin uygulanacağı 60 dönümlük arazide ağaçların kesilip, beton döküldüğünü gördü.

Bu arada Gazete Duvar'a konuşan Kırkpınar Çevre ve Doğa Sporları Kulübü Başkanı Hüsamettin Koçlu, başından beri teleferiğin yapılmasına karşı olduklarını söyledi. Koçlu, “Biz teleferiğin yapılması taraftarı değiliz, bu bir doğa katliamıdır. Teleferik bu bölge için uygun değil. Bu bölgenin teleferiğe ihtiyacı yoktur. Aşağı tarafta, yol hattında 9 bin 600 metrekare, tepe kısmında ise 60 dönümlük bir alanı ve 5 ile 80 yaşında binlerce ağacı yok edecekler, bununla da kalmıyor daha sonra 800 dönümlük bir alan imara açılacak” dedi.

60 dönümlük arazinin olduğu ve binlerce ağacın kesilmesi öngörülen bölgeye gidilen yol ve Soğucak yaylasındaki giriş yollar kapatılmış vaziyette. Kuzey Ormanları Savunması üyeleri şirket yetkililerinin kapattıkları yola koyduğu ‘inşaata girmek tehlikeli ve yasaktır’ uyarı tabelasını kaldırarak yerine ‘Kuzey Ormanları Savunması’ kalkanını koydu. Teleferiğin üst istasyon ayağında çalışmaların yapılmasına ve betonun dökülmesine Kuzey Ormanları Savunması tepki olarak pankart astı.

‘BELEDİYE SUÇ İŞLEDİ’

Endüstri Mühendisi Yürütme Kurulu Başkanı Salim Aydın, ruhsat ve ÇED raporu olmamasına rağmen 21 gün çalışma yapıldığını, bunun suç olduğunu ve bu suçu belediyenin de işlediğini söylüyor. Aydın şöyle konuştu: “Bu bir rant projedir. Burada halkın yararına olan bir proje söz konusu değildir. Proje kapsamındaki alanın uzunluğu bin 400 metre ve yaklaşık 60 dönümlük bir alanda binlerce ağaç kesilecek. Tıpta kullanılan defne ağaçları da var bu alanın içinde ve belediye başkanı bize ‘fazla ağacın kesilmesini düşünmüyorum’ diyor.

Teleferiğin üst istasyon ayağında çalışmaların yapılmasına ve betonun dökülmesine tepki gösteren Aydın, 2018 yılında yer teslimi sadece kağıt üzerinde yapıldığı açıkladı.

‘BİZİ SABAH NAMAZINDA ÖLDÜRDÜLER’

Fatma Tıknaz da teleferiğe değil, yapılması planlanan yerine karşı olanlardan biri. Tıknaz şöyle konuştu: “Biz mahallece rahatsız olacağız, olduk da. Bizim çocuklarımızın oynadığı basket alanımız vardı, zorla elimizden aldılar. Mahallenin haberi yok. Tek kişi ihaleye girmiş ve gidin yapın demişler. Mahalle sakinlerinin hiçbirinin onayı almadan karar almışlar. Biz buna karşıyız. Bizim yeşil alanımızı ve ağaçlığımızı katledecekler. Ruhsatları 11’nci ayın 6’sında alınmış ama biz 2 buçuk aydır çadırda eylem yapıyoruz. 500 polis ile gelip bizi darp ettiler. Sabahın 6 buçuğunda geldiler, zabıtası polisi çadırımızı götürdüler. Çıplak ayaklarla biz müdahale ettik. Sabah namazında o gün bizi öldürdüler. Kırkpınar sakinlerini o gün öldürdüler. Biz o gün resmen öldük. Ondan sonra ağaçları sökerek ciğerlerimizi söktüler. Yaptınız yapacağınız kadar, yaktınız yakacağınız kadar. Ağaçlarımızı sökmeyin dedik ama dinlemediler.”