Milli Eğitim Bakanlığı ve yerel mahkemeler; kocası tarafından darp edilen, bıçaklanan ve tehdit edilen öğretmenin can güvenliği sebebiyle görev yerinin değiştirilmesi için yaptığı başvuruları reddetti. Anayasa Mahkemesi (AYM) ise “kişinin maddi ve manevi varlığını koruma hakkının ihlal edildiğine” hükmederek ihlalin kaldırılması için yeniden yargılama yapılmasına ve 10 bin TL tazminat ödenmesine karar verdi.

İzmir’de öğretmen K.Ş.’nin yaşadıkları Türkiye’de kadınların erkek şiddetine karşı ne kadar korumasız durumda olduğunu bir kez daha ortaya çıkardı.

Resmi Gazete’de yayımlanan AYM’nin gerekçeli kararına göre olay şöyle gelişti: Sınıf öğretmeni olan K.Ş. aynı ilçede bir kamu kurumundaki memur ile 2010 yılında evlendi. Çiftin 2012 yılında bir çocukları dünyaya geldi. Öğretmen K.Ş., eşi tarafından 28 Nisan 2018 tarihinde darp edildi. Bunun üzerine hemen İzmir 2. Aile Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme, öğretmenin başvurusu üzerine koruma talebinin kabulüne ve tedbir uygulanmasına karar verdi. Bu karar daha sonra bir kaç defa daha uzatıldı.

Öğretmen K.Ş. çalıştığı yerdeki il milli eğitim müdürlüğüne başvurarak can güvenliğinden endişe etmesi sebebiyle görev yerinin değiştirilmesini talep etti. Milli Eğitim Bakanlığı ise koruyucu tedbir kararı sunulmadığı iddiasıyla bu talebi reddetti.

Eşi bu kez bıçakladı

Öğretmen K.Ş. bu kez 13 Aralık 2015 tarihinde eşi tarafından bıçaklandı. Çift gelişmeler üzerine 21 Mart 2016 tarihinde boşandı. Öğretmen K.Ş. 31 Mayıs 2016 tarihinde İzmir 7. Aile Mahkemesine başvurarak işyerinin değiştirilmesini talep etti. Öğretmen, dilekçesinde eski eşinin çocuklarıyla görüşürken kendisini darp ettiğini ve ölümle tehdit ettiğini kaydetti. Öğretmen K.Ş. çalıştığı okula gitmek için her gün kullandığı güzergahı eski eşinin de kullandığını, yaşantısını sürdürmek için ihtiyaç duyduğu yerlerin eşinin çalıştığı yere çok yakın olduğunu ve bu sebeple sürekli korku içinde olduğunu ve can güvenliğinden endişe ettiğini bildirdi. İzmir 7. Aile Mahkemesi bu talebi reddetti. Eski eşin kendisini öldürmekle tehdit etmesi ve darp suçlarndan cezalandırıldığına dair mahkeme kararlarını sunmasına rağmen öğretmen K.Ş.’nin tayin talebi kabul görmedi.

AYM'NİN KARARI

Anayasa Mahkemesi yerel mahkemelerin koruma ve tedbir kararı verirken işyerinin değiştirilmesi talebinin geri çevrilmesini eleştirdi. AYM “İhlalin mahkeme kararlarından kaynaklandığı anlaşılmaktadır.” diyerek yerel mahkemenin hatasına dikkat çekti. Yüksek Mahkeme aynı tayin talebinin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından reddedilmiş olmasından dolayı ihlalin aynı zamanda idare tarafından işlendiğine karar verdi. AYM ihlalin ortadan kaldırılması ve yeniden yargılama yapılması için davayı yerel mahkemeye ve Milli Eğitim Bakanlığı’na gönderdi. “Kişinin maddi ve manevi varlığını koruma hakkının ihlal edildiğine” hükmeden AYM 10 bin TL tazminat ödenmesine de karar verdi.

(tr.euronews.com)