Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yayımlanan yeni bulgulara göre insanların yaklaşık yüzde 90'ı kadınlara önyargılı.

Eşitlik açığını kapatmak için atılan adımlara karşın erkeklerin yüzde 91'i ve kadınları yüzde 86'sı, siyaset, ekonomi, eğitim, şiddet veya üreme hakları konularında kadınlara yönelik en az bir önyargı taşıyor.

Dünya nüfusunun yüzde 80'inden fazlasını barındıran 75 ülkeden verilerin analiziyle hazırlanan çalışma, UNDP'nin ilk "cinsiyete dayalı sosyal norm endeksi" olma özelliğini taşıyor.

Söz konusu çalışmada, erkeklerin neredeyse yarısının ve kadınların yüzde 40'ından fazlasının erkeklerin iş hayatında daha iyi liderler olduğuna inandığı görülüyor.

Ayrıca kadın ve erkeklerin üçte biri bir erkeğin eşine şiddet uygulamasını kabul edilebilir buluyor.

Veriler 2005-2009 ve en son 2010-2014 dönemlerinde toplandı.

İncelenen 75 ülkeden yalnızca 6'sında kadınlara önyargı beslemeyenler çoğunluktaydı.

En ileri toplumlar arasında bulunan Andorra, Avustralya, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç ve İsveç'te bile nüfusun sadece yarısı cinsiyet önyargısından tamamen arınmıştı.

UNDP insani gelişme rapor ofisi direktörü Pedro Conceição, bulguları hakkında şunları ifade etti: "Hepimiz erkek egemen bir dünyada yaşadığımızı biliyoruz ama bu raporla birlikte bu önyargıları rakamlara dayandırabiliyoruz.

Conceição ayrıca, "Rakamlara gelince, şok edici buluyorum" dedi.

Sorunun bazı yerlerde daha da kötüleştiğini belirten Conceição, şöyle devam etti:

Sahip olduğumuz bilgilerin genel ortalamasını aldığımızda, ortalama bazında geriye doğru bir gidiş görüyoruz. Önyargılar azalmak yerine tekrar büyüyor.

Örneğin İsveç, son 9 yıl içinde en az bir önyargıya sahip olan insan sayısında artış görülen (Güney Afrika, Hindistan, Ruanda ve Brezilya'nın da dahil olduğu) bir dizi ülke arasında yer alıyor.

Birleşik Krallık (BK) ve ABD'deki insanların yarısından fazlası da en az bir önyargıya sahip.

Araştırmanın sonucunda UNDP, bulgularda açıkça görülen kökleşmiş cinsiyet önyargılarına yönelik mevzuat ve politikaları yürürlüğe koymaları için hükümetlere çağrı yapıyor.