bianet'in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre; erkekler, Eylül’de en az 37 kadını ve kadınların yanlarında bulunan yedi erkeği öldürdü. Erkeklerin öldürdüğü üç kadıngöçmendi. 

TIKLAYIN - bianet erkek şiddeti çeteleleri tam liste

Eylül’de 15 kadın (Adana, Artvin, Antalya -2-,  İstanbul -4-,Balıkesir, Aydın, İzmir, Diyarbakır,  Malatya, Erzincan, Muğla) şüpheli bir şekilde yaşamını kaybetti.

Erkekler, Eylül’de en az dört kadını (Aydın, Karaman, Konya, İzmir) öldürmeye teşebbüs etti.

Eylül’de yedi kadının (Ankara, Samsun, Kayseri, Aydın, Van, Samsun, İzmir) ölümü basına “şüpheli intihar” olarak yansıdı. Şüpheli intiharlardan biri, Özbekistan'lı ev işçisiydi. Ev işçisinin sigortasız çalıştırıldığı açığa çıktı. 

Erkekler Eylül'de en az beş kadını da (İstanbul -2-, Ankara, Samsun, Düzce) öldürmekle tehdit etti.

Eylül’de bir kadının (Adana) intihar girişimi basına şüpheli olarak yansıdı. 

Eylül’de erkekler iki kadını da (Bursa, Kocaeli) intihara sürükledi. 

Erkekler, Eylül'de en az 71 kadına şiddet uyguladı. En az üç kadına tecavüz eden erkekler; 33 kadını da seks işçiliğine zorladı. En az 26 çocuğacinsel istismarda bulunan erkekler; 13 kadını da taciz etti.

Erkekler, 2019'un ilk dokuz ayında en az 261 kadını öldürdü, 40 kadınatecavüz etti, 400 kadını seks işçiliğine zorladı, 165 kadını taciz etti, 184 çocuğu istismar etti. Erkekler 2019'un ilk dokuz ayında 472 kadına da şiddet uyguladı.

2018'in ilk dokuz ayında ise erkekler, en az 183 kadın ve 10 çocuk öldürmüş; 50 kadına tecavüz etmiş; 162 kadını taciz etmiş; 375 kadına zorla seks işçiliği yaptırmış; 279 kız çocuğuna cinsel istismarda bulunmuş ve 316 kadını yaralamıştı.

Cinayet

bianet'in yerel ve ulusal gazetelerden, haber sitelerinden ve ajanslardan derlediği haberlere göre, erkekler, Eylül’de en az 37 kadını ve kadınların yanlarında bulunan yedi erkeği öldürdü. Erkekler, geçen yıl aynı ay, 23 kadını öldürmüştü. 

Eylül’de erkeklerin öldürdüğü kadınlardan üçü Türkiye vatandaşı değildi. Bir kadın Ukrayna, biri Fas, biri de Özbekistan göçmeniydi.

Kadınları öldüren erkeklerden birinin uzaklaştırma kararı vardı. Kadınlardan biri bedensel engelleydi. En az iki cinayette erkekler, cinayetin ardından kadınları gasp etti.

Erkekler, dört kadını ekonomik sorunları "bahane" ederek öldürdü. Erkekler, üç kadını ayrılmak istediği/ barışmak istemediği, iki kadını kıskançlık, bir kadını da baskı uyguladığı bahanesiyle öldürdü. Bir kadını hayvan otlatma sırasında çıkan kavgada öldüren erkeklerin 26 kadını öldürme bahanesi basına yansımadı.

En az 15 kadını kocası/eski kocası, beş kadını oğlu, dört kadını sevgilisi, üç kadını kuzen/akrabası, iki kadını kardeşi, bir kadını arkadaşı, bir kadını eniştesi öldürdü. En az altı kadını öldüren erkeğin yakınlık derecesi basına yansımadı.

Erkekler, 18 kadını ev içinde, 11 kadını sokak, metruk bina,  park, manav, işyeri gibi kamusal alanlarda öldürdü. Erkeklerin 8 kadını nerede öldürdüğü basına yansımadı.