Birleşmiş Milletler Kadın Biriminin (UN Women) dünya çapında yürüttüğü 16 günlük aktivizm kampanyasının Türkiye ayağında, kamusal alanda kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddete son verilerek güvenli şehirler yaratılmasına katkı sağlamak amaçlanıyor.

Artı Gerçek'ten Melis Alphan'ın haberine göre, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde başlayan ve 10 Aralık İnsan Hakları Günü’ne kadar sürecek olan kampanyanın bu yılki teması ‘Karanlığı Aydınlat.’ Kampanyanın ilham kaynağı ise ateş böcekleri. Zira ateş böcekleri, birbirlerini korumak ve gecenin karanlığında birbirlerini kollamak için yanıp sönen ışıklarıyla sessiz bir iletişim içindeler. Bu ışıklı iletişim, hayatta kalmalarını sağlıyor. Işık, güveni simgeliyor.

“Bu kusursuz iletişim, şiddet gören kadınlar için neden bir çözüm olmasın?” diye düşünen BM Kadın Birimi, dayanışmanın sembolü ateş böceklerinden ilhamla kamusal alanda şiddete dikkat çekerek herkesi birer ateş böceği ‘yakmaya’ çağırıyor. Bu ateş böcekleri, kadınların ve kız çocuklarının yaşadıkları kentlerde kendilerini güvende hissetmedikleri yerleri aydınlatacak. Tek yapmanız gereken, atesbocekleri.info sitesindeki interaktif Türkiye haritasına birer ateş böceği bırakarak, bulunduğunuz kentte kendinizi güvende hissetmediğiniz yerleri belirlemek. BM Kadın Birimi daha sonra, interaktif haritada işaretlenen güvensiz noktalara dair bilgiyi ilgili yerel yönetimlerle paylaşarak gerekli önlemlerin alınmasına, kentlerimizin kadınlar ve kız çocukları için daha güvenli yerler olmasına katkı vermeyi hedefliyor. 

Kadınlar https://www.atesbocekleri.info/ adresine tweet atarak kentin güvensiz noktalarını bildiriyorlar.

Haberin tamamına ulaşmak için tıklayın