Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, büyükşehir belediyeleri başta olmak üzere çeşitli meslek odaları ve derneklerle kadına yönelik şiddeti önlemek amacıyla ‘acil yardım hattı’ protokolü imzalıyor. 31 Mart yerel seçimlerinin ardından başlatılan işbirliği kapsamında şu ana kadar Antalya ve İzmir Büyükşehir Belediyeleri ile protokol imzalandı. Ankara Büyükşehir Belediyesi ile de görüşme yapıldı, protokolün imzası bekleniyor.

BELEDİYELERDE ‘EŞİTLİK KOMİSYONLARI’ KURULACAK’

Türkiye’de İstanbul Sözleşmesi başta olmak üzere kadına yönelik şiddetin önlenmesini içeren 6284 sayılı kanunun uygulanmadığını belirten Canan Güllü, son 11 yılda bu yüzden 2 bin 805 kadının katledildiğini söyledi. Kadın Dernekleri Federasyonu olarak devletin görevini üstlendiklerini ifade eden Güllü, yereldeki kadın politikalarının tüm belediyelere yayılması için işbirliği protokolleri imzaladıklarını kaydetti. Şu ana kadar Antalya ve İzmir Büyükşehir Belediyeleri ile işbirliğine gittiklerini ifade eden Canan Güllü, “İstanbul Sözleşmesi’nin ayaklarından biri olan ‘önleme’ kavramını gündeme alarak ilk olarak Antalya’dan başladık. Muratpaşa, Konyaaltı, Gazipaşa, Alanya ve Manavgat ile de görüşmeler tamamlandı. Antalya Barosu ile de protokol imzaladık. İzmir’de tamamlandı; Karşıyaka ve Çiğli belediyeleri ile de protokol imzaladık. Böylece şehrin bütün dinamikleri ile bütüncül bir işbirliği içinde olacağız. Ankara Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile de konuştum. Kısa zaman sonra Ankara ile de imzalayacağız. Belediyeler eşitlik komisyonları kuracak” ifadelerine yer verdi.

‘ŞEHİRLERİN ŞİDDET HARİTALARI ÇIKARILACAK’

Belediyeler ile imzalanan protokol kapsamında şehirlerde şiddet haritası oluşturacaklarının altını çizen Güllü, belediyelerin şiddet haritasındaki vakaları azaltmak ile yükümlü olacaklarını söyledi. Güllü, “Acil yardım hattını arayanlardan yola çıkarak il il şiddet haritası çıkaracağız. Protokolü imzalayan kentler yardım hattını arayanların sayısının azalması noktasında bir performans göstermek zorunda. Belediyelerden eşitlik biriminin oluşması, kadın ve aile örgütlerinin kurulması, yerel eşitlik eylem planlarının yapılması, kent konseylerinin kurulması gibi taleplerimiz var. Bu acil hattı arayanlar hukuki bilgilendirme, psikolojik yönlendirme, yereldeki beklentiler üzerine de yardım alabilecek. Acil Yardım Hattı’nın numarası (0549 656 96 96) kısa zaman içinde kent içinde sokak panoları, sosyal medya ve diğer iletişim araçlarıyla duyurulacak. Belediye çalışanlarına toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi verilerek bilgilendirilmesini talep ediyoruz” dedi.

KİMSE İDAM GELSİN DEMESİN…

‘Acil Yardım Hattı’nın İstanbul Sözleşmesi’nin gereği olduğunu ve devletin bu gerekliliği yerine getirmediği için federasyonun harekete geçtiğini anlatan Güllü, şöyle konuştu:

“Kadın cinayetleri sonrası herkesten ‘idam’, ‘yeni yasa’ sözleri yükseliyor. Kimse bunu söylemesin; bizim elimizdeki yasalar güçlü; sadece uygulanması gerekiyor. Zihniyetin değiştirilmesi gerekiyor. İlde ve ilçede kurulan koordinasyon ile şiddeti önleyeceğiz. Bu rüya değil. Cinayetlerin önlenmesi değil, olmamasını sağlamak amacımız. Yıl sonuna kadar birçok belediye ve yerel dinamiklerle bu protokolü imzalayacağız. Şu an çok yeni.”