Üniversite öğrencisi Şule Çet’in ölümüne neden olan iki sanık Çağatay Aksu ve Berk Akand’ın yargılandığı davanın beşinci duruşması Ankara 31. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.

Duruşmaya tutuklu sanıklar Çağatay Aksu ve Berk Akand ile Şule Çet'in babası İsmail Çet, aile yakınları, tarafların avukatları ile davaya müdahil olan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının avukatı katıldı.

141 Sayfalık rapor hakkında suç duyurusu

BirGün’den Burcu Yıldırım’ın haberine göre, duruşma öncesi kadın örgütleri Adliye önünde bir araya geldi. "Erkek adalet değil gerçek adalet" ve "Adalet için ses ver" pankartları açıldı.

Kadın örgütleri, sanık aileleri tarafından AKP ve MHP milletvekillerine sunulmak üzere hazırlanan 141 sayfalık rapor hakkında suç duyurusunda bulunulacağını söyledi. Açıklamada, "Katledilen bütün kadınlar için isyandayız. Adalet yerini bulana kadar da mücadele etmeye devam edeceğiz" denildi.

Duruşmada, Şule Çet'in eski erkek arkadaşı Muhammet Furkan, tanık olarak dinlendi. Şule ile 1,5 yıllık ilişkileri olduğunu belirten Furkan şunları söyledi:

"Ölümünden 3-4 gün önce işyerime geldiğinde eski patronları ile görüşeceğini söylemişti. Olay günü telefonla konuştuk. O gün ne yapacağını bilmiyordum, gizlediği için değil sormadığım için... Yoksa öncesinde görüşeceğini söylemişti. Ertesi sabah Şule'nin ölüm haberini aldım. Olaydan 3 veya 4 gün önce yüzyüze görüştüm. Sanık avukatlarının iddiası olduğu için söylüyorum. Utanarak söylüyorum, en son cinsel ilişkimiz 8-9 gün önce oldu. Yine utanarak söylüyorum aramızda hiç ters ilişki olmadı. Şule'nin psikolojisi iyiydi. Ev ile alakalı boya yapmışlardı mutluydu. Düzenli kullandığı psikiyatri ilacı yoktu. En son görüşmemizde de çok neşeliydi. Çok mutluyduk."

Sanık Berk Akand avukatı Hüseyin Ayan, "Şule'nin ölümünden sonra sosyal medya hesabınızdan aşağı sarkıtılan bir insan fotoğrafı paylaştınız, neden?" diye sordu. Furkan, "Olaydan en az 6 ay sonra çekilen bir fotoğraf. Kimse benim psikolojimi konuşmadı, yaşadığım şehri değiştirdim" diye yanıt verdi.

“Sanıkların yüzüne bakmak istemedim”

Furkan, olayın cinayet ve tecavüz olduğunun açığa çıktığını söylemesi üzerine sanık Berk Akand avukatı İskender Pala, "Birçok insan katıldı duruşmaya, siz neden gelmediniz. Sanıkların yüzüne bakmak istemediniz mi?" diye sorduğunda ise Furkan, "Hayır, bakmak istemedim" dedi

Sanık mektupları açığa çıktı

Şule Çet ailesinin avukatı Onur Tatar duruşma öncesi kendilerine sanık avukatları tarafından mektup ulaştırıldığını söyledi. Tatar, “Mektuplar Çağatay Aksu’nun aynı suçtan yargılandığı Berk Akand’a yazdığı iddia edilen mektuplar. Çağatay Aksu ve Berk Akand mektuplara baksın” dedi.

Avukat Tatar'ın “Neden mektup yazma ihtiyacı hissettiniz karşılıklı?” sorusuna sanık Çağatay Aksu, “Başından beri görüşemiyorduk. Dosyalar bana geliyordu. Ben sadece dosyaya gelen evrakları Berk’e aktarıyordum” dedi.

Berk Akand ise “Çağatay görüştüğümüzde vermişti. Çağatay bana bir şeylerden bahsediyordum. Buraya gelirken veriyordu” yanıtını verdi.

“DNA’larınız çıktı”

Şule Çet’in avukatı Tatar sanık Çağatay Aksu’ya, “Bir mektubunda sanık Berk Akand’a diyorsun ki ‘ya beraber çıkarız ya da batarız.’ Neden bunu söyledin?” diye sordu.

Sanık Çağatay Aksu, “Burada yargılanmamızdan belli. Bunun sonucu olarak söyledim. Bunu söylemem normal. Nereye çekmek zorunda kalıyorsunuz” dedi.

Avukat Tatar’ın, “Maktul Şule Çet’in on parmağından dokuzunda sanıklara ait DNA çıktı deniyor” sözlerinin ardından sanık avukatları itiraz etti. Avukatlar arasında kısa süreli bir tartışma yaşandı.

Çağatay Aksu, “Benim DNA’m çıkmadı. Yalan söylüyor efendim” dedi.

“Deliller silindi”

Çet ailesinin avukatı Umur Yıldırım, tanık Pınar Turgut ve sanık Berk Akand’ın tüm arama kayıtlarının ve mesajlarının silindiğinin tespit edildiğini vurguladı.

Savcı mütalaasını açıkladı

Savcılık makamı mütalaasını sundu. Savcılık mütalaada, sanık Çağatay Aksu’nun kasten öldürmeden yargılanmasını talep ederken cinsel saldırıdan cezalandırılmasını istedi. Sanık Berk Akand’ın ise yardım etme ve kasten öldürme suçlamalarıyla cezalandırılmalarını talep etti.

Ne olmuştu?

Şule Çet, 29 Mayıs 2018'de Ankara'daki bir plazanın 20. katından şüpheli bir şekilde düşerek hayatını kaybetmişti. Olayın intihar olduğu iddia edilmişti.

Olayın ardından gözaltına alınıp serbest bırakılan Çağatay A. ve Berk A. soruşturma kapsamında daha sonra tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

Çağatay A., ilk ifadesinde Şule Çet'in intihar ettiğini öne sürerek, "Kendisine engel olmaya çalıştım, atlarken tutmaya çalıştım ama başaramadım. Atlamasın diye tutuğum sırada parmaklarımda sıyrıklar oluştu" demişti. Diğer zanlı Berk A. ise "Olay sırasında başka bir odadaydım. Neler yaşandığını bilmiyorum" ifadelerini kullanmıştı.

İddianamede, iki sanık için "cinayet", "ırza geçme" ve "hürriyeti tehdit" suçlarından ceza istenmişti. Davanın ilk duruşması 6 Şubat 2019'da görülmüştü.

Duruşmadan sonra, Adli Tıp'a gönderilen bazı delillerin kaybolduğu öğrenilmişti