"Suç bende değil, her neredeysem ne giydiysem suç bende değil: Tecavüzcü sensin"

Bu cümle cinsel şiddet ve cinsiyetçilikle karşı karşıya kalan kadınların seslerini tüm dünyaya duyurmasını sağlayan bir marşın ilk kuplesi.

Şarkının İspanyolca ismi “Un Violador En Tu Camino” (Peşindeki tecavüzcü) protesto düzenleyen yüzlerce Şilili feminist kadın tarafından bestelendi ve yorumlandı.

Fakat marş Şili ile sınırlı kalmayarak hızla dünyanın dört bir yanında kendine has bir dans eşliğinde yayıldı ve yüzlerce internet kullanıcısı performanslarını sosyal medya platformlarında paylaşarak kadınların bu çığlığından dünyanın haberdar olmasını sağladı.

'Tecavüzcü Sensin' gösterileri Türkiye’de

Kadın Meclisleri'nin çağrısıyla, Türkiye'den kadınlar da pazar günü İstanbul Kadıköy İskelesi'nde bir araya gelerek gösteri düzenledi. Yüzlerce kadın, eylemde Şili'de ve dünyanın diğer yerlerindeki örneklerinde olduğu gibi "Suç bende değil her nerdeysem, ne giydiysem suç bende değil" marşı eşliğinde dans etti. 

Türkçe performansın ardından polis başka bir dilde devam edilemeyeceğini duyurdu. Ancak kadınlar İspanyolca sözlerle de dans etmeye başlayınca polis müdahalesi gecikmedi. Polisin gaz kullanarak müdahale ettiği kadınlar, "Kadınları değil katilleri durdurun!" sloganları attı. Yapılmak istenen göz altılara ise eylem için toplanan kadınlar direndi. Kadıköy sokaklarına doğru sloganlarla yürüyüşe geçen kadınlara çevre sakinleri de destek verdi. 

'Peşindeki tecavüzcü' nasıl doğdu?

Las Tesis hareketine üye feminist kadınlar tarafından bestelenen marş, ilk defa 20 Kasım'da başkent Santiago'ya 120 kilometre mesafedeki Valparaiso şehrindeki bir protestoda yorumlandı.

Birkaç gün sonra ise Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü'nde Şili Yüksek Mahkemesi'nin önünde toplanan kadın grupları şarkıyı tekrar sahneledi.

Sıra sıra dizilen parti kıyafetleri giymiş, gözleri bağlı protestocular parmaklarını “polislere, hakimlere, devlete, cumhurbaşkanına” dikerek şarkılarını ataerkil yapıdan dolayı şiddete maruz kalışı anlatan güçlü bir 'savaş ilahisi' olarak haykırdı.

Bu protestonun yankıları sadece iki haftada tüm dünyada işitilmeye başladı. Benzer protestolar Meksika, Kosta Rika, Kolombiya ve Arjantin'de değil, Kanada, Avustralya ve Fransa, Almanya ve İspanya gibi Avrupa ülkelerinde de yapıldı. Türkiye'de de Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 8 Kasım günü Ankara'da kadın cinayetlerini durdurmak için dans performansı gerçekleştirdi.

Sözler, şarkının daha kapsayıcı ve mesajının daha da yayılması için İspanyolca işaret diline bile çevrildi.

(euronews)