Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, ikinci yargı paketinin içeriğiyle ilgili, "Yoksulluk nafakası tartışmalarını sona erdirmeye yönelik düzenleme de 2. pakette yer alıyor" sözlerini değerlendiren hukukçular, kadın örgütleri ve muhalefet partileri hükümeti uyardı: “Kadınların haklarından bir adım bile geriye atılmasına izin vermeyeceğiz.”

Nafaka konusunda asıl mağduriyeti yaşayanların karar verilen nafakayı alamayan kadınlar olduğuna dikkat çeken hukukçular, erkeklerin iddia edilen mağduriyetlerine ilişkin ise bir veri bulunmadığına ve bu konuda bir düzenlemeye ihtiyaç olmadığına vurgu yaptı.

Kim ne dedi?
CHP Milletvekili Candan Yüceer, "Birdenbire peyda olan “boşanmış mağdur babalar”ın “Bir gün evli kalıyoruz, bir ömür boyu hayatımız ipotek altında kalıyor” gibi söylemlerle propagandası yapılan mağduriyetler gerçeği yansıtmıyor" dedi. Yüceer, " Gerçeğe baktığımızda nafakayla ilgili asıl mağdur olanlar kadınlar. Zaten bağlanan nafaka miktarları çok yüksek miktarlar değil, ortalama 150-300 lira arasında. Ama kadına 100 lira, 200 lira nafaka vermemek için baskı yapan, şiddet uygulayan erkekler var. Nafaka hakkından feragat etmek zorunda bile kalıyor kadınlar" ifadelerini kullandı.

Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı İdil Yalçıner Şimşek de, şunları kaydetti:
"Aslında Türkiye’de ‘nafaka sorunu’ yok, ‘nafaka tahsil edilememe’ sorunu var. Biz avukatlar olarak kadınların nafakasını tahsil edemiyoruz. Nafaka konusunda erkeklerin bahsedilen mağduriyetlerine ilişkin elimizde bir veri yok. Adalet Bakanlığından veriler istedik ancak bir dönüş olmadı. Ayrıca Türkiye’de ortalama ne kadar nafaka bağlanıyor, bunun ne kadarı tahsil ediliyor, ne kadarı edilemiyor, Adalet Bakanlığının elinde böyle bir veri de yok. Zaten bağlanan nafakalar 250-300 lira arasında. İş boşanmaya gelip aile mahkemesine başvurulunca, herkes 2 bin 500 lira maaş aldığını ya da çalışmadığını iddia ediyor. Hakimlerin de eli kolu bağlanıyor. Dolayısıyla ortalama 250-300 lira nafaka bağlanıyor"

HDP Milletvekili Züleyha Gülüm ise önce iktidar yanlısı medya tarafından bir algı yaratılarak, "Gerçek olmayan beyanlarla sanki nafaka hakkı sonsuz, sınırsız bir hakmış, kadınlar nafaka alınca lüks içinde yaşıyormuş, erkekler perişan oluyormuş gibi bir hikaye çizdiler" dedi. Gülüm, şöyle devam etti:
"Oysa nafaka hakkı, tam tersine, kadınların ev içi emeğinin görünmez kılınmasının, yıllarca ücretsiz olarak çalıştırılmasının bir sonucu olarak boşanma aşamasında yoksulluğa düşmesi ile ilgili bir durum. Yasa “Kadına nafaka verilir” demiyor, “Yoksulluğa düşen tarafa nafaka verilir” diyor. Çoğu kez kadınlara nafaka bağlanıyor oluşu aslında evlilik sonrası kadınların nasıl yoksulluğa düştüğünü, mal varlığını erkelerin aldığını, erkeklerin düzenli, gelir getiren bir işte çalışırken kadınların ev içi emeğinin nasıl ücretsiz olarak sömürüldüğünün de göstergesi. Evet nafakayı çoğunlukla kadınlar alıyor, çünkü kadınlar yoksulluğa düşüyor, çünkü kadınlar boşandıktan sonra yeniden iş bulma olanağı elde edemiyor. Bulsalar bile çok düşük ücretlerle çalışmak zorunda kalıyorlar ve hayatlarını idame ettirecek koşullara sahip olamıyorlar."