Sakarya’da bir gün arayla iki tiyatro oyunu için yapılan salon tahsisleri, tiyatro gruplarının politik görüşleri nedeniyle iptal edildi. Serdivan Belediyesi, 20 Ocak’ta ‘Azizname’ adlı oyunu sahneleyecek olan Cumhuriyet Sahnesi’nin Metin Akpınar ve Müjdat Gezen’e verdiği destek, Sakarya Üniversitesi de Fırat Tanış’ın gezi direnişinde görüldüğünü belirtip, her iki oyun için yapılan tahsisleri iptal etti.

‘Azizname’ ve ‘Fırat Tanış ile Gelin Tanış Olalım’ adlı oyunların organizasyonunu üstlenen Anıl Medya’nın sahibi Anıl Özkan, iptal kararlarının politik olduğunu ve bunun açıkça kendisine ifade edildiğini söyledi.

Sakarya Üniversitesi’nin salon iptalinden sonra bu konuşla ilgili Rektör Yardımcısı ile yaptığı görüşmeyi anlatan Anıl Özkan, şunları söyledi:

“Sakarya Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezi’nde daha önce birçok oyun sahneledik. Önceki uygulamamızda bir dilekçe dolduruyorduk ve onayı sözlü olarak alıyorduk. Bu kez de aynı uygulamayı yaptık. Ancak önceki gün telefonla aradılar ve Fırat Tanış oyununun olmayacağını söylediler. Nedenini öğrenmek için ilgili birime gittim. ‘Bizim elimizden bir şey gelmez’ diyerek, Rektör Yardımcısı’na yönlendirdiler. Kendisiyle konuştuğumuzda, bundan böyle salon tahsisleriyle kendisinin ilgileneceğini söyledi. İptal gerekçesini sorduğum ise ‘Bu adam gezi eylemlerinde görülmüş bir kişi. Gezi olayları da Türkiye Cumhuriyeti’ne yönelik olduğu için vatan hainleriyle birlikte olan birini burda görmek istemiyoruz’ dedi.”

HABERİ OLMAMIŞ

Rektör Yardımcısı’nın bu çıkışı üzerine olayın sadece Fırat Tanış olayı olmadığını, bu işten onlarca kişinin ekme yediğini anlatarak, fikrini değiştirmeye çalıştığını ifade eden Özkan, şöyle devam etti:
“O zaman, benimle ilgili bir sorunu olmadığını, ancak Fırat Tanış gibi kişileri üniversitede görmek istemediklerini söyledi. Bu kez kendisine kısa bir süre önce Zuhal Olcay ve Şevket Çoruh’un aynı salonlarda sahne aldığını hatırlattım. Küplere bindi ve haberi olmadığını, yoksa onlara da izin verilmeyeceğini söyledi.”

SALON KİRALARI

Üniversitenin bu tür etkinlikleri engellemek için salon kiralarına da hiçbir ölçüye dayanmayan oranlarda zam yaptığını vurgulayan Özkan, iki yıl önce 700 lira olan kiranın günlük 5 bin 400 TL’ye, seans başı olursa da 2 bin 600 liraya çıkarıldığını sözlerine ekledi.