Sakarya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı (SGC) ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Sezai Matur, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı. 

Matur’un açıklaması şöyle: 

“10 Ocak, uzun bir mücadele dönemi sonrası gazetecilerin, çalışma haklarının iyileştirildiği ve sosyal haklarının güvence altına alındığı 10 Ocak 1961 tarihinin anısına 10 yıl kadar Çalışan Gazeteciler Bayramı olarak kutlandı. 

DARBEYLE GERİ ALINDI

1971 askeri müdahalesinin ardından bu hakların büyük bölümünün geri alınmasının ardından bugünü bayram olarak kutlamaktan vazgeçen gazeteciler, günü Çalışan Gazeteciler Günü olarak kutlamaya başladı. 

İŞSİZ KALDI

Ancak son yıllarda yeni oluşan medya düzeni sonrasında çok sayıda gazetecinin işsiz kalması nedeniyle bugün artık, Çalışan Gazeteciler Günü olarak kutlamak da anlamsızlaştı. 

BASIN MÜCADELE GÜNÜ

Bizler de bir süredir bugünü Basın Mücadele Günü olarak anmaya başladık. 

Gazeteciliğin en zor dönemlerinden birini geçirdiğimiz bugünlerde TUİK verilerine göre, işsiz oranının en yüksek olduğu mesleklerden biri ne yazık ki bizim mesleğimiz. 

2019 yılı çok sayıda gazetenin kapandığı, binlerce gazetecinin daha işsizler ordusuna katıldığı bir yıl olarak kayıtlara geçti. Daha geçen hafta 2 büyük gazete kapanırken çalışanları işsiz kalmıştır. 

TEHDİT ALTINDA

Bugün için çalışıyor durumdaki gazetecilerin büyük bölümü de işsizlik tehdidi altındadır. Tüm bunların yanında ifade özgürlüğündeki kısıtlamalar gazetecilerin mesleklerini özgürce yapmalarını engellemektedir.

Bu zorlu süreçte her şeye rağmen mesleklerini onurlu ve evrensel meslek ilkelerinden sapmadan icra etmeye çalışan biz gazeteciler, tüm sorunlarımızın mesleki dayanışmayla çözüleceğine olan inancımızı tekrarlamak istiyoruz.” 

Gazetecilik mesleğinin özlenen günlerine kavuşması demokrasinin vazgeçilmez kaleleri olarak bilinen gazetelerimizin, televizyonlarımızın korunmasıyla sağlanabilir. 

Mesleğimizi korumak adına biz meslek mensuplarının dayanışmasını  ve  halkımızın desteğini  önemsiyoruz. 

Şunu çok iyi biliyoruz ki; 

Çalışma koşulları iyileştirilmiş, özgür bir ortamda mesleğini icra eden gazeteciler, demokrasiye, kalkınmaya, ülkenin aydınlık geleceğine çok daha katkı sunacaklardır.

Bu bilinçle, bugün halkımızdan her zamankinden daha fazla, basın kuruluşlarına sahip çıkmalarını bekliyoruz.

Bu vesile ile her zaman bize destek olan halkımıza şükranlarımızı sunarken, meslektaşlarımızın 10 Ocak Basın Mücadele Günü'nü kutluyoruz