Basın İlan Kurumu (BİK), Evrensel Gazetesi'ne ilan kesme cezasına yapılan itirazı reddetti. Ret kararında ise bir okurun birden fazla gazete alması suç sayıldı.

Basın İlan Kurumu, Evrensel Gazetesi'ne verilen ilan kesme cezalarına gerekçe olarak, okurların birden fazla gazete almasını ve cezaevine giden gazeteleri gösterdi. Raporda  gazetelerin nerelere götürüldüğüne de yer verilmesi dikkat çekti. Gazetenin avukatı  Devrim Avcı gazetenin okurlar üzerinden cezalandırılmaya çalışıldığını belirterek “Siz okurların fiziki takibini mi yapıyorsunuz? Biz tutanaklardan bunu anlıyoruz.” dedi. 

Evrensel Gazetesi'nde yer alan habere göre, Basın İlan Kurumu (BİK) bayi satışlarına dair verdiği ilan ve reklam kesme cezasına yaptığımız itirazı reddetti. BİK Gazetenin okurlarının 3’ten fazla aldığı gazeteleri suç unsuru saydı.BİK ayrıca bu gazetelerin nereye götürüldüklerine de raporlarında yer verdi. Gazetenin Avukatı Devrim Avcı gazetenin okurlar üzerinden cezalandırılmaya çalışıldığını belirterek “Siz okurların fiziki takibini mi yapıyorsunuz? Biz tutanaklardan bunu anlıyoruz.” dedi. 

Basın İlan Kurumu okurların toplu şekilde gazete almasını suç unsuru sayarak gazetenin asgari fiili satış şartını gerçekleştiremediğini iddia etti. Bayilerde tek tek incelemeler yapan BİK, okurların toplu gazete almasını ceza sebebi olarak gördü.

BİK 28 Kasım 2019’da Adana, Ankara, Diyarbakır, İstanbul, İzmir ve Kocaeli’de tek tek bayilere giderek “Son noktalı bayilerde satışların makul ve kabul edilebilir gerekçelerle birden fazla yapılan satışlar istisna olmak üzere fiilen ve birer birer yapılmış olması” hükmüne aykırılık teşkil ettiğini, okuyucularımızın “birden fazla gazete aldığını” belirlediğini aktardı.

BASIN İLAN KURUMU: ŞİKAYETÇİ, MAĞDUR, SAVCI, HAKİM, POLİS

Avcı, Basın İlan Kurumunun görevinin yönetmelikle resmi ilanları ve reklamları dağıtmak olarak belirlendiğini ancak kurumun bunu Evrensel, BirGün, Cumhuriyet gibi gazeteleri bastırmak için kullandığını belirterek “Basın İlan Kurumu kendi kendine resen şikayetçi oluyor, kendi kendine araştırma yapıyor ve cezasını yine kendisi veriyor. İlan kesiyor reklam durduruyor. BİK hem şikayetçi, hem mağdur, hem savcı, hem hakim, hem de polis rolü oynuyor. Böyle bir durum hukuk devletinde kabul edilemez.” dedi.  

OKURLARA FİZİKİ TAKİP

Devrim Avcı şöyle devam etti: “Diyarbakır’da gazete alıp cezaevine götürüyor’ deniliyor. Siz gazeteyi alan insanları takip mi ediyorsunuz? Cezaevine götürüldüğünü nereden biliyorsunuz? Fiziki takip sürecine mi alıyorsunuz? Biz bu tutanaktan onu anlıyoruz. Gazete okur üzerinden cezalandırılmaya çalışılıyor. Biz de bunlarla ilgili hukuki yola başvuracağız elbette.”