Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin (ÇGD) verdiği “2019 Yılın Başarılı Gazetecileri Ödülleri" sahiplerini buldu. Bu yıl 15 farkı kategoride ödüller verildi.

Dernekten yapılan açıklamada ödül alan haberlerin 2019’un bir özeti niteliğinde olduğu ifade edilirken özetle şunlar aktarıldı:

“Demokrasi ile gazetecilik arasındaki doğrusal ilişkinin belki de en net gözlendiği bir dönemindeyiz. Hiçbir özgürlük ışığı sızmayan bu dönemde bir haberimizin terör silahı sayılması, bir meslektaşımızın darbecilikle suçlanması, bir başkasının linç edilmesi sıradan olay sayılmaya başladı.

“Gün geçtikçe medyanın sermaye yapısı iktidara daha bağımlı hale geldi. Peş peşe gazeteler, televizyonlar kapandı, meslekte istihdam görülmemiş düzeyde daraldı. Otomatikleşen iktidar baskısı, ağır oto sansür ve içselleştirilmiş tarafgirlik basın dünyamızı bir ur gibi sardı.

"Gazeteciliği yaşatmaya çalışan meslektaşlarımızın varlığı umut oldu"

“Türkiye’de gazetecilik son yıllarda adeta bir psikolojik mücadeleye, ayakta kalma savaşına dönüştü. Basın ve ifade özgürlüğünü savunmak bile büyük bedeller ister hale geldi. Basın kartı iptalleri, tazminat davaları, yıllarca süren mahkemeler, tutuklamalar ve işsizlik günlük gerçeğimiz oldu.

“Kamu yararını öne çıkaran, özgürlüklerine sahip çıkan gazeteciler parmakla sayılabiliyor. Muhabirlerin gazetecilik başarısını ortaya çıkarmalarına imkân sağlayan haber merkezlerinin de azaldığını görüyoruz. Dişe dokunur, özel haberleri yayınlayacak mecralar daralıyor. Bayağılık, sıradanlık, okur avcılığı, demeç gazeteciliği artıyor.

“İşte tüm bu tabloya karşın hepimize umut aşılayan, gazeteciliği yaşatmaya çalışan meslektaşlarımızın varlığı oldu. Çağdaş Gazeteciler Derneği, 2019 Yılın Başarılı Gazetecileri Ödüllerini belirlerken bu bakış açısını gözetti ve yine meslek ilkelerini temel ölçüt olarak aldı. Başvurular ve öneriler titiz bir çalışmayla değerlendirildi. 2019 yılının bir özeti niteliğindeki haberler, ülkemizi, sorunlarımızı ve gazeteciliğimizi yansıtan, tarihe düşülen notlar oldu. Ödül alan tüm meslektaşlarımızı kutluyoruz.”

Ödül töreni 13 Mart'ta

Ödül töreni 13 Mart 2020'de saat 19.00'da Ankara Çankaya Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde gerçekleşecek. Ödüle değer görülen gazeteciler ve haber şöyle:

  • Haber ödülü: "Mall of' oyunları" ve "TOKİ'den Peşkeş- Torunlar'a Çalışmış" başlıklı haberleriyle Cumhuriyet gazetesi muhabiri Miyase İlknur.
  • Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Ödülü: "FETÖ Borsası Mı?", "FETÖ borsasındaki rüşvet çarkı" ve "Kilit İsim AKP'li Çıktı" başlıklı haberleriyle Cumhuriyet gazetesi muhabiri Seyhan Avşar.
  • Mustafa Ekmekçi Haber Ödülü: "Rektörün Torpili" haberiyle Sözcü gazetesi muhabiri Ali Ekber Ertürk.
  • Rafet Genç Haber Ödülü: 'Halkın parasıyla gevşemiş' haberiyle Birgün gazetesi muhabiri Mustafa Mert Bildircin.
  • Behzat Miser Kent Haber Ödülü: "Katar Emiri'nin annesi Kanal İstanbul'a nazır 44 dönüm arazi aldı" başlıklı haberiyle Sözcü gazetesi muhabiri İsmail Şahin.
  • İnternet Haber Ödülü: Çorlu tren kazası haber ve röportajlarıyla Gazete Duvar'dan Serkan Alan.
  • Röportaj Ödülü: "Savaşlar sürdükçe biz çocuklar ölmeye devam edeceğiz", "KHK'li eğitim emekçisi Seher: Direnmeyi seçtik", "Yaşamak için yola düşenlerin öyküsü: Mevsimlik işçiler", "Cevizlerle ekmeğini kazanan Ayşe: Mücadele hep sürüyor" ve "90'larda evimizi yıkanlar şimdi de çadırlarımızı yıktı" başlıklı haberleriyle Jinnews muhabiri Filiz Zeyrek.
  • İzzet Kezer Haber Fotoğraf Ödülü: CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na Çubuk'ta yapılan saldırı sırasında atılan yumruğun vurulduğu anın fotoğrafıyla DHA foto muhabiri Harun Özalp.
  • Karikatür Ödülü: 'Her Şey Olur' adlı köşesindeki 'Poşet Karikatürü'yle Uykusuz'dan Cem Dinlenmiş.
  • Yerel Medya Haber Ödülü: "Dipsiz Göl'de 15'inci Apollinaris lejyonunun altın küpü aranmış" haberiyle DHA muhabirleri Sinan Uçar ve Selay Saykal.
  • Sayfa Tasarımı Ödülü: Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü'ne ilişkin Şule Çet tasarımıyla Milliyet gazetesinden Menderes Özel ve Ersoy Diyar.
  • İnceleme Araştırma Ödülü: Metastaz adlı kitaplarıyla Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu.
  • TV Haber Ödülü: Genç kızın isyanı başlıklı haberleriyle Kanal D'den Özgen Bingöl ve Veysel Dişbudak.
  • TV Program Ödülü: Babıali TV'de yayınlanan 'Durum' programıyla Mustafa Hoş.
  • Dayanışma Ödülü: Çorlu tren kazasında hayatını kaybedenlerin yakınları.