Rus haber ajansı Sputnik’in Türkiye servisinde çalışan 3 gazeteci bu sabah Ankara’da gözaltına alındı.

Gözaltına ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Ancak, Sputnik’in Ankara servisinde çalışan 3 gazetecinin, “Çalıntı eyalet: Hatay 80 yıl önce neden Fransa tarafından Türkiye’ye verildi” başlıklı yazı nedeniyle gözaltına alındığı belirtiliyor.

Söz konusu yazı Cumartesi günü Sputnik’in İngilizce sitesi Sputnik International'da yayımlanmıştı.

Dün akşam üç gazetecinin evleri önünde toplanan 15-20 kişilik grup, “Şehitler ölmez vatan bölünmez” sloganları atmıştı.

Gazeteciler karakola giderek şikâyetçi olmuştu.

Basın savcılığı tarafından ifadeleri alınacağı belirtilen gazetecilerin, daha sonra Sputnik'teki haber hakkındaki soruşturma nedeniyle gözaltına alındığı bildirildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında, “Sputnik uluslararası haber ajansının Türkiye ofisi çalışanlarına yönelik gerçekleştirilen saldırı ve çalışanların gözaltına alınması, gazetecilik haklarının en kaba biçimde ihlali. Türkiye yönetimini duruma müdahale edip, Rus basın kuruluşlarının temsilcilerinin güvenliklerini sağlamaya ve olanlarla ilgili ayrıntıların açığa kavuşmasına yardımcı olmaya çağırıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Bakanlık, Ankara’da dün akşam evlerine saldırı gerçekleştirilen Sputnik Türkiye çalışanlarının şu anda güvenlik güçleri makamlarında bulundukları bilgisini edindiklerini duyurdu. 

Açıklamaya göre gazetecilerle irtibat kurulamadığı için durum karışıklığını koruyor.

Rossiya Segodnya: Derhal serbest bırakılmalılar

Sputnik’in bağlı olduğu Rossiya Segodnya uluslararası haber ajansından yapılan açıklamada ise, “Yaşananları ifade özgürlüğünün ihlali olarak görüyor, görevlerini dürüst bir şekilde yerine getirmeleri nedeniyle insanlara eziyet edildiğini düşünüyoruz. Çalışanlarımızın güvenliğinin sağlanmasını ve derhal serbest bırakılmalarını talep ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) temsilcisi Erol Önderpğlu, Sputnik Türkiye çalışanı gazetecilerin gözaltına alınmasının ardından "Gazeteci ne savaşan taraftır, ne de bölgesel çatışma ve insani krizlerin sorumlusu olarak görülebilir. Gazetecilerin engellenmemesini & gözaltında olanların serbest bırakılmasını istiyoruz" dedi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası Twitter'da paylaştığı mesajda, "Devletler arası gerilimin bedeli gazetecilere ödetilemez" ifadesini kullandı