Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) yaptıkları açıklamalarla devletten ve gazete sahiplerinden koronavirüse karşı önlem almalarını istedi.

CNN Türk’te muhabir, foto muhabiri ve haber kameramanlarının iş yerine almayıp kapı önündeki konteynırlarda çalışmaya zorladığı haberleri üzerine bir açıklama yayınlayan TGC, acil olarak gazetecilerin sağlıklarının korunması ve iş güvenliğinin sağlanması için çağrı yaptı.

Açıklamada “Halkın haber alma ve bilgilenme hakkı için, deprem, sel, yangın, savaş, göç dalgaları, salgın hastalıklar gibi tüm olağanüstü hallerde ve tüm zor koşullarda hayatını ortaya koyarak çalışan ve hatta bu uğurda canından dahi olan gazetecilerin iş sağlığı ve güvenliği hakkı derhal sağlanmalıdır” denildi.

Medya kuruluşlarının; İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile kanuna bağlı çıkarılmış tüm yönetmelik hükümlerine uyması gerektiği ifade edilen açıklamada “Hiçbir sağlık ve güvenlik önlemi olmayan kulübelerde meslektaşlarımızın çalıştırılması uygulamasından derhal vazgeçilmelidir.  Gazetecilerin maske, dezenfektan, eldiven gibi ihtiyaçları düzenli olarak karşılanmalıdır” denildi.

TGS: Haber peşinde koşan gazetecileri koruyun

TGS’den yapılan açıklamada ise Covid-19’la birlikte gazetecilerin de can güvenliklerinin riske girdiği hatırlatıldı. Sendikadan yapılan açıklamada özetle şu ifadeler kullanıldı:

“Tıpkı sağlık çalışanları ve hizmet sektöründe çalışan emekçiler gibi gazeteciler de bir kamu faaliyeti yürütmektedir ve onları salgından korumak, iş güvencelerini sağlamak bir görevdir. Bunu sağlayacak olanlar ise medya sahipleri, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Basın İlan Kurumu ve Hükümettir.

“Medya sahiplerinin birinci görevi gerçek haberi vermek, ikincisi ise bu haberi verecek olan gazetecileri salgından korumaktır. Bu nedenle salgın döneminde tüm dünyanın uyguladığı evden çalışma yöntemi bir an önce devreye sokulmalıdır. Bu yöntem ile hem yazı işleri ile haber merkezlerinde ve stüdyolarda çok sayıda çalışanın bir araya gelmesi önlenecek hem de yayıncılık faaliyeti teknolojisinin sağladığı olanaklarla sürdürülmüş olacaktır.”

Sendikada ayrıca devletten, medya çalışanlarının iş güvencelerinin sağlanması talebinde bulundu ve çalışanlar için Ekonomik İstikrar Kalkanı paketine ek desteklerin devreye sokulmasını istedi.

Basın İlan Kurumu ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan basılı medyaya daha çok destek olması TGS, gazetelerin ilan ve reklam gelirlerinin kesilmemesini istedi.

TGS’den yapılan açıklamada ayrıca tutuklu gazetecilerin koronavirüse karşı savunmasız olduğu belirtilerek serbest bırakılmalarını istedi.