banner26

Gazeteye 125 bin TL KVKK cezası...

Habere konu olan kişinin babasının kanser olduğunu yazan gazete, kişisel veriyi ihlalden 125 bin lira cezasına çarptırıldı.

MEDYA 16.01.2020, 22:51 20.01.2020, 15:24
Gazeteye 125 bin TL KVKK cezası...

Kişisel Verileri Koruma Kurulu (KVKK) bir şikayetle ilgili olarak tartışma yaratacak bir karara imza attı.

Kurulun internet sitesinde özeti açıklanan 2019/372 nolu kararda, önce şikayet dilekçesine dayanılarak olayın detayı anlatıldı.

Özette bir gazetede haber olan kişinin babasıyla ilgili kanser olduğu için işinden ayrıldığı ifadesine yer verildiği belirtilerek, haber yoluyla  ilgili kişinin özel nitelikli kişisel verisi olan sağlık verilerinin rızası dışında işlendiği ve üçüncü kişilerle paylaşıldığı iddia edilerek şöyle denildi:

Kanser olduğunu haberden öğrendi

İlgili kişinin bu tarihe kadar kanser tedavisi gördüğünü bilmediği, rahatsızlığından ötürü psikolojisinin ve moralinin bozulması istenmediğinden bu bilginin ailesi tarafından kendisinden saklandığı, ancak haber tarihinden sonra ilgili kişinin geçmiş olsun dilekleri ile arandığı, hastalığını öğrenerek ölüm korkusu yaşadığı, ilgili kişinin kanser olduğunu gazeteden ve üçüncü kişilerden öğrenmesinden dolayı içine kapandığı ve ailesiyle iletişimini kestiği, ölüm korkusu nedeniyle ayrıca psikolojik tedavi görmeye başladığı ve kanser tedavisini reddettiği ifade edilerek kanun çerçevesinde kurumumuzca yasal işlemlerin yapılması talep edilmiştir.

KVKK ise kararında özel nitelikli kişisel veri niteliğindeki sağlık verisinin söz konusu köşe yazısına konu edilerek yayımlanmasında halihazırda kamu yararı bulunmadığı, bu itibarla çatışan haklar bakımından kişilik haklarının ifade özgürlüğüne üstün geldiği kanaatine varıldığı belirtilerek gazete hakkında 125 bin lira idari para cezasının uygulanmasına karar verildiği kaydedildi.

"Karar tartışma yaratabilir"

Avukat Rıdvan Yıldız, basında yer alan bir haberde hastalık durumundan bahsedilmesi nedeniyle kişisel verilerin korunması kanunu ihlali sayılması basın özgürlüğü ile ilgili tartışmaları doğuracağını belirterek şu iddiada bulundu:

Bu uygulama kişilerin ırkı, etnik kökeni, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini, mezhebi veya diğer inançları, kılık ve kıyafeti, dernek, vakıf ya da sendika üyeliği, sağlığı, cinsel hayatı, ceza mahkûmiyeti ve güvenlik tedbirleriyle ilgili her türlü haberde kişinin rızası olmadığında yasaya ayrılık anlamına gelebilecektir.

“Rıza alınmadan yapılan haberler cezalara muhatap olabilir”

Yıldız iddialarını kararın olası sonuçlarıyla ilgili şunları söyledi:

Bir kişinin hasta olması, tutuklanması, ceza alması, sendikaya veya derneğe üye olması gibi haberler kişinin rızası olmaksızın yayınlandığında ilgili basın kuruluşu bu gibi cezalarla muhatap olabilir. Bu da kişilerle ilgili haber yapılmasını güçleştirirken basının haber özgürlüğüne ciddi bir engel teşkil edebilir. KVKK'nın özet kararını görerek yaptığımız bu yorum gerekçeli kararla daha da netleşecektir.

lgili kararın tam metnine ulaşmak için tıklayınız.

Kaynak: Independent Türkçe
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!
sisli
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Trabzonspor 21 44
2. Başakşehir 22 43
3. Galatasaray 22 42
4. Sivasspor 22 42
5. Alanyaspor 22 39
6. Fenerbahçe 22 38
7. Beşiktaş 22 36
8. Göztepe 21 33
9. Gaziantep FK 22 30
10. Malatyaspor 21 24
11. Gençlerbirliği 22 24
12. Denizlispor 22 24
13. Çaykur Rizespor 21 24
14. Antalyaspor 22 22
15. Konyaspor 22 20
16. Ankaragücü 22 20
17. Kasımpaşa 22 16
18. Kayserispor 22 15
Takımlar O P
1. Hatayspor 22 42
2. Erzurum BB 22 39
3. Bursaspor 22 39
4. Adana Demirspor 22 34
5. Keçiörengücü 22 32
6. Akhisar Bld.Spor 22 32
7. Menemen Belediyespor 22 32
8. Altay 22 31
9. Fatih Karagümrük 22 31
10. Ümraniye 22 29
11. Giresunspor 21 28
12. Balıkesirspor 22 28
13. İstanbulspor 21 26
14. Altınordu 22 24
15. Osmanlıspor 22 18
16. Adanaspor 22 18
17. Eskişehirspor 22 16
18. Boluspor 22 16
Takımlar O P
1. Liverpool 26 76
2. Man City 25 51
3. Leicester City 26 50
4. Chelsea 26 41
5. Tottenham 26 40
6. Sheffield United 26 39
7. M. United 26 38
8. Wolverhampton 26 36
9. Everton 26 36
10. Arsenal 26 34
11. Burnley 26 34
12. Southampton 26 31
13. Newcastle 26 31
14. Crystal Palace 26 30
15. Brighton 26 27
16. Bournemouth 26 26
17. Aston Villa 26 25
18. West Ham 25 24
19. Watford 26 24
20. Norwich City 26 18
Takımlar O P
1. Real Madrid 24 53
2. Barcelona 24 52
3. Getafe 24 42
4. Atletico Madrid 24 40
5. Sevilla 24 40
6. Villarreal 24 38
7. Valencia 24 38
8. Real Sociedad 23 37
9. Granada 24 33
10. Athletic Bilbao 24 31
11. Osasuna 24 31
12. Real Betis 24 29
13. Levante 24 29
14. Deportivo Alaves 24 27
15. Real Valladolid 24 26
16. Eibar 23 24
17. Celta de Vigo 24 21
18. Mallorca 24 21
19. Leganés 24 19
20. Espanyol 24 19