Türkiye’de ilk vaka tespitinin kamuoyuna duyurulduğu 11 Mart’tan itibaren Koronavirüs ile ilgili haberler ve paylaşımlar yakın takibe alındı. Bu süreçte, 12 yerel gazeteci gözaltına alınırken, üç gazeteci ifade vermeye davet edildi. 

Bu süreçte Koronavirüse ilişkin resmi bilgileri ve alınan önlemleri tartışmaya açan, salgının sosyal ve ekonomik yansımalarına işaret eden sağlık profesyonelleri, gazeteciler ve araştırmacılara yaygın medyada yer verilmediği dikkat çekti. 

Türkiye medyasına Koronavirüs etkisi

Türkiye koronavirüsü ile ilgili resmi açıklamaları Bilim Kurulu toplantılarının ardından yapılan canlı yayınlar ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Twitter hesabından paylaştığı tweetler üzerinden takip etti. Ancak salgınla ilgili bilgi paylaşım mekanizmasının yetersiz olduğu, paylaşılan bilgilerinin şeffaf bir şekilde yaygınlaştırılmadığı başta Türk Tabipleri Birliği (TTB) olmak üzere birçok hak savunucusu örgüt tarafından dile getirildi. Bu durum, özellikle sosyal medya araçlarıyla yayılan dezenformasyonun artması ile birleştiğinde halkın doğru haber alma hakkını güvenceye alan medyanın önemi daha da arttı. 

2020 Ocak-Şubat-Mart BİA Medya Gözlem Raporu, Koronavirüs kapsamında habercilik yapan, yerel vakaları gündeme getiren 12 yerel gazetecinin gözaltına alındığını, üçünün de Emniyetten telefonla aranarak ifadeye çağrıldığını gösterdi. 

Bartın’da çıkan Halk gazetesi ve Pusula gazetesi'nin sahibi Mustafa Ahmet Oktay ile yazı işleri müdürü Eren Sarıkaya ve Antalya merkezli haberimizvar.net haber sitesi yayın yönetmeni İdris Özyol ve genel yayın koordinatörü Ebru Küçükaydın ve Kocaeli merkezli yerel ses gazetesi çalışanları İsmet Çiğit, Ahmet Serimer ve Güngör Aslan, Koronavirüs haberleri nedeniyle gözaltına alınıp, ifadelerinin ardından serbest bırakıldılar. Nurcan Baysal hakkında Ahval haber portalında kimisi Koronavirüs ile ilgili yayınlanan yazıları nedeniyle soruşturma başlatıldı. 

Buna ek olarak, İçişleri Bakanlığı, sosyal medyada “asılsız ve provokatif koronavirüs” paylaşımı yaptığı iddiasıyla 616 şüphelinin belirlendiğini, bu kişilerden 229'unun gözaltına alındığını açıkladı.