Kadın elinin değdiği her yer güzelleşir, anlam kazanır. Kadın evden çıkmasın, kahkaha atmasın diyen insanlık dışı zihniyete inat hayatın her alanını büyük bir özveri ve derin bir sevgi ile güzelleştiren kadınlar şimdi de siyaset alanını farklılaştırmaya geliyorlar.

İşte bu kadınlardan biri olan Kaynarca Belediye başkan adayı sayın Nalan Akçay ile adaylık sürecini ve projelerini konuştuk.

Böyle cesur kadınların çoğalması dileğiyle..

Serap ÖZER

-Kadınların sosyal ve siyasal hayattan çekilmesi için her türlü eşitsizliğin had safhada olduğu dönemde belediye başkanı adaylığına nasıl karar verdiniz?

Eğer bir yerde sorun varsa ve toplum bu soruna karşı mücadele etmiyorsa sorun kabullenilmiş ve kadere razı olunmuştur. Biz kadınlar olarak Türkiye’nin bir Ortadoğu veya Asya, Afrika ülkeleri gibi olmasını kabullenemeyiz. Bütün kadınlar bu konu da haklarının savunulmasını sadece erkeklere bırakamazlar. Bu düşüncemi gerçekleştirmek birey olarak mücadelemi göstermek için aday oldum.

-Bu kararı almanızda çevrenizin etkisi oldu mu?

Bu kararı alırken çevremde yaşadığım olumsuzlukların elbette etkisi oldu. Yukarıda belirttiğim gibi toplumun yarısı olan ama hep eşitsizliğe maruz kalan kadınların savunuculuğunu yapacak bir harekete katılmam gerektiğini düşündüm

-Adaylık kararı sonrasında aldığınız tepkiler nelerdir?

Gayet olumlu tepkiler aldım. Sadece kadınlardan değil erkeklerden de güzel tepkiler alıyorum. Özellikle projelerimi anlattıkça insanlar daha da olumlu bakıyorlar.

-Çalışmalarınız nasıl gidiyor? Halkın kadın adaya tepkisi nelerdir?

Çalışmalarımız gayet güzel gidiyor. Kadın olmam nedeniyle bütün evlere rahatlıkla girebiliyorum. İlk etapta kadınların olumlu tepkileri beni mutlu ediyor. Aile fertleri ile çok samimi ve dostane bir ortamda konuşuyor, kendimi anlatıyorum. Komşular yoğun şekilde ev toplantılarına katıldıkça doğan samimi ortam bizi hedefe daha da yaklaştırıyor.

-Ekonomisinin büyük kısmı tarıma dayalı olan Kaynarca’da bu anlamda gelişmeyi sağlmaka amacıyla yapacağınız çalışmalar nelerdir?

Ziraat mühendisi olmam ve daha önce Kaynarca ailemize hizmet vermiş olmam benim en büyük avantajım. Bu alanda projelerim hazır sorunların çözümünü de biliyorum. Kaynarca’nın ekonomik kurtuluşu iyi tarım ve endüstrileşmiş tarımla gerçekleşecektir.

-Diğer projelerinizden de bahseder misiniz?

Bir çok projemiz var. Ancak biz bunları oluştururken mega projeler olarak değil, hayata ve insana dokunan hizmetler olmasına özen gösterdik. Örneğin; Kaynarca’da oluşturacağımız gençlik merkezi ile gençelerimize sosyal, kültürel sanatsal aktiviteler sunacak, mesleki eğitimlerle donatacağımız bu gençlerimize daha kolay iş bulma imkanı sağlayacağız.

Belediye bünyesinde oluşturacağımız ‘’Halk market ‘’ ile vatandaşlarımızın ucuz ve kaliteli alış veriş yapmaları sağlanacak. Kaynarca’da kurulmakta olan organize sanayi bölgesindeki iş yerlerine nitelikli ara eleman yetirtirecek kurslar açacağız.

-Bir kadın olarak özellikle kadın istihdamı üzerinde çalışmalarınız olacak mı?

Atalarımızın çok güzel bir sözü var. “yuvayı dişi kuş yapar” demişler. Günümüz de bir yuvanın teşkili ekonomiye dayanmaktadır ve bulunduğumuz ortamda sadece erkeklerin çalışması yetmez. Kadın sadece tarlada değil fabrikada, büro da, hayatın her alanında ekonominin her bölümünde erkeklerle eşit olarak yer almalıdır. Bizim projelerimiz içinde sosyal belediyecilik birinci önceliğimizdir. Bu anlayış kadın istihdamına büyük imkan sağlamaktadır. Özellikle tarımsal endüstri kadın istihdamına daha fazla imkan sağlayacaktır ve açacağımız kursalar da kadınlarımızı iş hayatına hazırlayacağız. ı geri kalmışlığımızın göstergesidir.

Çalışan anneler için belediye bünyesinde kreş oluşturacak , annelerimize çocuklarını güvenle bırakabileceği bir yer kazandıracağız.

-Son olarak eklemek istedikleriniz var mı?

Kaynarca’nın sorunlarını da çözümlerin de biliyorum. Yaptığım projelerin hayali değil tamamıyla uygulanabilir. Gerçekçi ve Kaynarca’ya uygun projelerdir.

Bize zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz.

Ben teşekkür ederim.