MEDYAYAZAR - Karasu Belediyesi’nin önceki dönemlerine ait yolsuzluk iddialarına bir yenisi eklendi. Cumhuriyet Savcılığı’nca müfettiş raporlarına dayanarak belediyenin 40 milyon 102 bin lira zarara uğratıldığı gerekçesiyle önceki Başkan Mehmet İspiroğlu ve 13 belediye çalışanı hakkında dava açıldı. Karasu Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki davanın ilk duruşması 14 Ekim’de yapılacak.

DAVA KONUSU

23 Kasım 2015’te gerçekleştirilen 45 milyon 659 bin TL tutarındaki alt ve üstyapı çalışmaları ihalesini alan firmaya, kamu kurum birim fiyatlarına göre 20 milyon 58 bin bin 979 TL fazla ödeme yapıldığı, KDV ve fazladan yapılan ödemenin kredi faiziyle birlikte belediyenin toplam 40 milyon lira zarara uğratıldığı belirlendi.

Bilindiği gibi söz konusu ihaleyle yapılacak işler için İller Bankası’ndan 10 yıl vadeli 46 milyon lira kredi alınmıştı. İlerleyen günlerde kredinin doğru kullanılmadığı ve bu paranın önemli bir bölümünün şişirme rakamlarla başka yerlere aktarıldığı iddia edilmişti. 

20 MİLYONLUK FAZLA ÖDEME

Tüm bu iddialara ilişkin yapılan denetimlerdeki tespitler, müfettiş raporlarına şöyle yansıdı:

Bilirkişi raporuna göre; 2015 157728 kayıt numaralı ihale kapsamında yaptırılan imalatların kamu kurum ve kuruluşlarının fiyatları (Bayındırlık fiyatları gibi) baz alınsaydı bile en fazla KDV hariç 18.242.434.64 TL tutarında ödeme yapılması gerekirken, 20.058.976,24 TL fazla ödeme yapılarak, 38.694.782.00 TL ödeme yapıldığı tespit edilmiştir. Başka bir deyişle kamunun en az 20.058.979.24 TL zarara uğratıldığı tespit edilmiştir.

HİLELİ YOLLAR-ŞİŞİRME FİYATLAR

Sonuç olarak, sözleşmenin uygulanmasında hileli yollarla hem analiz fiyatlarında şişirmeler yapıldığı, hem de şişirme fiyatlardan ödenen imalatların yerinde eksik ve kusurlu yapıldığı incelenmiştir. 

Bilirkişilerce hali hazırda yerinde yapılan imalatların analizleri çıkarılmış, çıkarılan analiz fiyatlarıyla tespit edilen miktarlar hesaplanmış ve yapılan tüm imalatların en fazla KDV hariç 18.242.434,64 TL tutarında olduğu, dolayısıyla idarenin  toplamda en az KDV hariç 20.058.976,24 TL zarara uğratıldığı, sözleşme konusu yapılan hak edişlerin ödemeleri İller Bankası kredisiyle yapıldığından kamu zararına konu olan KDV dahil 23.669.591,96 TL tutar için belediyenin İller Bankası’na 16.432.571,39 TL de kredi faizi ödediği, dolayısıyla Karasu Belediyesi’nin toplamda en az KDV dahil 40.102.163,35 TL zarara uğratıldığının tespiti yapılmıştır.”

13 BELEDİYE ÇALIŞANI DA YARGILANIYOR

14 Ekim’de ilk duruşması yapılacak davada, eski Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu’nun yanı sıra ihalede imzası bulunan 13 belediye çalışanı da yargılanacak.
İhalede imaları bulunduğu için AKP’li yeni yönetim tarafından ayrıca işlerine son verilen 13 belediye çalışanı, eski başkan Mehmet İspiroğlu’nun talimatını yerine getirdiklerini ve kendilerine ‘sorun yok” dendiğini belirtiyorlar.

KOMİSYON BAŞKANI İDDİAANAMEDE YOK

Bu arada davanın dikkat çeken en önemli yanlarından biri de ihalede imzası olan herkesin yargılandığı davada, söz konusu ihalede komisyon başkanlığı yapan Cengiz Kuçhan’ın sanıklar arasında yer almayışı oldu.

Cengiz Kuçhan, İzmir Gaziemir Belediyesi’nden geçici görevlendirmeyle Karasu’ya gelmiş ve ihaleyi gerçekleştirdikten bir süre sonra da asıl görev yerine dönmüştü. Kuçhan’ın Karasu Belediyesi’ne atanması uzun süre ilçede ana gündem maddesi olmuş, yerel basında birçok suçlamada bulunulmuştu.

Dönemin İçişleri Bakanlığı müfettişleri İzmir-Sakarya arasında yaşanan bu transferi yakın incelemeye almış, ardından İçişleri Bakanı Efkan Ala, Belediye Başkanı Mehmet İspirlioğlu dahil olmak üzere başkan yardımcıları ve sorumlu müdürler ile meclis üyeleri hakkında soruşturma izni verimişti. Bu süreç sonucunda yine Karasu Asliye Ceza Mahkemesi’nde ihaleye fesat karıştırmak suçundan dava açılmış, bir ara Ağır Ceza Mahkemesi’ne giden dosya yeniden Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderilmişti.

KUÇHAN’IN SAVUNMASI

Söz konusu suçlamalar o dönemde sadece Sakarya basınında değil, İzmir basınında geniş yer bulmuştu. Ege’den Sonsöz adlı sitede soruşturma izni, müfettiş raporları ve dava sürecini yazılırken, yine İzmirli gazeteci Özgür Coşkun, ‘Çamur at izi kalsın’ başlıklı yazısında Kuçhan’ın savunmasına yer vermişti. 

Özgür Coşkun’a Sakarya ile olan ilişkisinin 2013-2014 yıllarında Karasu’ya kurulması planlanan çöpten elektrik üretecek santral projesi için yapılan resmi görevlendirmeyle başladığını anlatan Cengiz Kuçhan, yapılan ihale ve bunun için 10 yıl vadeyle İller Bankası’ndan alınan kredinin kullanımına ilişkin suçlamaların kasıtlı olduğunu iddia edip, “Ben sadece bana verilen görevi yaptım” demiş.