Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında yapılan düzenlemeyle pet shoplarda kedi ve köpek satışı vitrinde yasaklanmıştı. Pet shoplarda kataloglardan gösterilerek satış yapılırken, internet üzerinden yapılan satışlar ise arttı. Binlerce kişinin üye olduğu Telegram gruplarında, satışlar fotoğraflı ve videolu reklamlarla yapılıyor. Hayvan fiyatları belirtilmiyor ancak "görüşülür" diye not düşülüyor.

Telefonla yapılan görüşmelerde ise satışa sunulan hayvanların fiyatları ve cinsleri hakkında bilgi veriliyor. Bazı hayvanseverler, bu satışlarda hayvanların sağlık durumu ve bakımı hakkında yeterli bilgi bulunmamasına tepki gösteriyor. Telegram grubundan ulaştığımız ve kedi satın almak istediğimizi söylediğimiz A.A "Şecereli fiyatı 17 bin lira. Bir beyaz var safkan British ama ona şeceresiz 12 bin diyorum. Bakımını ise evde yapıyoruz. Anne ve baba kendi kedilerimiz" dedi.

"Evcil hayvan satışı hiçbir şekilde azalmadı"

HAYTAP Başkanı Avukat Ahmet Kemal Şenpolat, "Pet shoplarda hayvan satışı hiçbir şekilde düşmedi. Katalog üzerinden satışı, maalesef kanun koyucu serbest bıraktı. Dolayısıyla insanlar istedikleri gibi internet üzerinden bir şekilde satmaya devam ediyorlar. Biz tüm yasa değişiklikleri görüşme aşamasındayken bu durumun olacağından bahsetmiştik çünkü satış kanalını değiştiriyorsunuz. Dükkanda hayvanın bulunduğu kafeste satılmaması değil asıl derdimiz, asıl derdimiz hiçbir şekilde Türkiye'de kedi ve köpeklerin doğurtulup satılmamasıydı. İnsanlar bu kadar hayvan bakım evlerinin olduğu, otobanların terk edilmiş cins hayvanlarla dolu olduğu bir ortamda o hayvanları sahiplenmek yerine işi bilmedikleri için illa cins olsun diye bu paraları vererek, diğer hayvanların sahiplenilmesinin de önüne geçmiş oluyorlar" dedi.

Kadınların keşfetmeye korktuğu cinsel arzusu açıklandı! Kadınların keşfetmeye korktuğu cinsel arzusu açıklandı!

"Sen kim oluyorsun da hayvanları çiftleştirip satıyorsun?"

Av. Şenpolat, ev ortamında hayvanları çiftleştirip faturasız bir şekilde satış yapanlara tepki göstererek, "Oradan bir hayvan kurtarabilecekken, hemen bu kanala doğru yöneliyorlar. Fakat bu hayvanı siz aldığınız zaman çok büyük olasılıkla fatura alamayacağınız için aslında ayrı bir suç işleniyor. Bunu da maliyenin denetlemesi gerekiyor. Korkunç! Sokaktaki bu popülasyonun, hayvan bakim evlerindeki popülasyonun artmasına neden olan kontrolsüz bir şekilde izin almadan, ruhsat almadan bu hayvanların çiftleştirilerek, insanlara bir yan gelir oluşturulması durumu var. Sen kim oluyorsun da bu hayvanları çiftleştirir satıyorsun? Fatura vermiyorsun? İzin almıyorsun, ruhsat almıyorsun, kendi vermiş olduğu şecere belgesinin doğru olup olmadığı ne malum?" dedi.

"Bize soran çok oluyor"

Pet shop sahibi Nil Sezen Çakır İğdeli duruma tepki göstererek, “Bize soran çok oluyor. Biz direkt net olarak 'hayvan satışına karşıyız' diyoruz. Sokakta bir sürü baktığımız, büyüttüğümüz yardımcı olduğumuz hayvanlar var. Fotoğraflarını gösteriyoruz 'buyrun' diyoruz. En fazla yapabileceğimiz bu. Kesinlikle cins hayvanı kabul etmiyorum" dedi.

"Bir an önce durudurulması gerekiyor"

Pet shop sahibi Suzan Ülker ise “2023 yılında pet shoplarda satışlar durduruldu, iyi oldu fakat satışlar durmadı. Yasal olmayan şekilde yurt dışından getirttiriliyor, üreticiler çoğaldı. Lütfen hayvanlara bakabilecekseniz alın, bakamayacaksanız almayın. Bunun bir an önce bir şekilde durdurulması gerekiyor" dedi.