BBC Türkçe’de yer alan habere göre, İsviçre'nin Cenevre kentinde yapılan basın toplantısında DSÖ Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, küresel ölçekte acil durum ilan edilmesinin nedeninin "Çin'de değil, diğer ülkelerde yaşananlar" olduğunu belirtti.

“Çin’e güvensizlik değil”

Adhanom, acil durum ilanının Çin'e yönelik bir güvensizlik olmadığını söyledi ve ekledi:

"Virüs sebebiyle ticaretin kısıtlanmasını tavsiye etmiyoruz. En büyük endişemiz virüsün sağlık sistemi daha zayıf olan ülkelere yayılması olasılığı.

“Çinli yetkililerin aldıkları önlemlere güveniyoruz ve gidişatı değiştireceğine inanıyoruz. Salgını en kısa sürede kontrol altına alacaklarını düşünüyorum.”

16 ülkede görüldü

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), koronavirüs salgını konusunda "tüm dünyanın tetikte olması gerektiğini" vurguladı.

Virüs şu ana kadar en az 16 ülkede görüldü.

Çin'de koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 170'e çıkarken, Çin Ulusal Sağlık Komisyonu Perşembe günü koronavirüsün bulaştığı hasta sayısını 7 bin 711 olarak açıkladı, 81 bin kişinin ise hastalık şüphesiyle gözlem altında tutulduğu bildirildi.

Çinli yetkililer salgının yayılmasının engellenmesi amacıyla, koronavirüsün ortaya çıktığı Vuhan ve onun başkenti olduğu Hubei eyaletindeki 50 milyon kişiyi karantinaya alma yönündeki çabalarını sürdürüyor.