Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ/WHO) Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus, yeni tip Koronavirüs'ün (Covid-19) artık “pandemi” olarak kabul edildiğini açıkladı.

Bugün bir basın toplantısı düzenleyen Dünya Sağlık Örgütü Genel Sekreteri Ghebreyesus, 11 Mart itibarıyla 114 ülkede 118 bin vakanın görüldüğünü ve 4 bin 291 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

Ghebreyesus, "Binlerce kişi hastanelerde yaşam mücadelesi veriyor. Önümüzdeki günler ve haftalarda vaka ve ölüm sayılarının artmasını bekliyoruz" dedi ve ekledi:

"Virüsün yayılma hızı, ciddiyeti ve yetkililerin gerekli önlemleri almaması bizi alarm seviyesine getirdi.

"Bu nedenle Covid-19'u pandemik bir hastalık ilan ediyoruz.

"Pandemi basit bir kavram değildir. Yanlış kullanılması yersiz korkuya veya hastalığa karşı mücadelenin bir faydasının kalmadığı düşüncesi vesilesiyle daha fazla ölüme yol açabilir.

"Daha önce bir koronavirüsten kaynaklanan bir pandemiyle karşı karşıya kalmamıştık. Ama öte yandan kontrol altına alınabilecek bir pandemi de görmemiştik.

"Bu pandeminin seyrini değiştirmek ülkelerin elinde.

"Her ülke kamu sağlığını korumak ile ekonomik ve sosyal faaliyetlere yönelik kısıtlamaları en az seviyede tutmak arasında hassas bir denge bulmalı, bunları yaparken insan haklarına da saygılı olmalı."

Atılması gereken adımlar

Bazı ülkelerin yeterli önlemi alacak kaynaklara veya kapasiteye sahip olmadığını belirten Ghebreyesus, ülkelerin atması gereken adımları ise şöyle açıkladı:

"Acil durum müdahale mekanizmalarınızı hazır hale getirin ve güçlendirin.

"Halkınızı riskler ve korunma yöntemleri konusunda bilgilendirin.

"Her bir Covid-19 vakasını tespit, izole, test ve tedavi edin. Temas ettiği herkesi inceleyin.

"Hastanelerinizi hazırlayın. Sağlık işçilerinizi koruyun ve eğitin. Birbirinize sahip çıkın.

"Sükunetle, doğru şeyleri yaparak dünya vatandaşlarını korumamız mümkün."

Pandemi nedir?

Dünyada eşzamanlı olarak çok yaygın bir şekilde çok fazla sayıda insanı tehdit eden bulaşıcı hastalıklara verilen isim. Bir hastalığın pandemi ilan edilmesi WHO tarafından yapılıyor.

2009 yılında domuz gribi, pandemik hastalık ilan edilmişti. Uzmanlar, domuz gribi nedeniyle yüz binlerce kişinin hayatını kaybetmiş olabileceğini söylüyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) tanımlamasına göre, bir hastalığın pandemi olabilmesi için kabaca üç kriter aranıyor:

-Yeni bir virüs olması

-İnsanlara kolayca geçebilmesi

-İnsandan insana kolay ve sürekli bir şekilde bulaşması