Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde (SAÜEAH) “Renkli Kod Tatbikatları”nın ilki “Pembe Kod” adıyla Merkez Kampüs Çocuk Hastalıkları Servisi’nde gerçekleştirildi. Tatbikat, yeni doğum yapmış bir annenin uykuya dalması sonrasında bebeğinin kaçırılması senaryosu üzerine kuruldu. Odaya gizlice giren bir kadın beşikteki bebeği alarak kaçmaya çalışırken anne durumu fark ederek ağlamaya başladı. Hemşireler ve güvenlik görevlileri hemen odaya gelerek “Pembe Kod Alarmı” verdi. Daha sonra güvenlik görevlileri bebek ile beraber kaçmaya çalışan kadını yangın merdivenlerinde yakaladı. Bebek, çocuk hemşiresi aracılığı ile anneye teslim edilerek tatbikat tamamlandı.

Doktora saldırı olayı

Hekimlere ve sağlık çalışanlarına şiddet için “Beyaz Kod” isimli tatbikatta Doğumevi Kampüsünde gerçekleşti. Tatbikattaki canlandırmada, çocuğunu muayeneye getiren bir annenin, doktorun “112 geldi hemşire hanımlar hastanın ateşine bakın, ben hemen geliyorum” diyerek odadan koşarak çıkması üzerine “Benimde çocuğum önemli, benim hastama bakmadan çıkamaz” demesiyle gerginlik anı sahnelendi. Doktorun odaya tekrar dönmesiyle birlikte hastanın ateşinin normal olduğunu, tekrar kötü olursa acil servise başvurmalarını söylemesini sinirlenen anne el, kol hareketleri ve hakaretlerde bulunması üzerine poliklinikte bulunan sekreter tarafından “Beyaz Kod” verildi. Güvenlik görevlilerinin odaya gelmesi ve hasta yakınını odadan çıkarması, gerekli tutanakların tutulması ile tatbikat sonlandı. 

Hastane içinde acil müdahale

Hastasını tedavisinin yapılması için Günübirlik tedavi ünitesine getiren baba, burada kendileri ile ilgilenilmediğini iddia ederek sağlık personeli ile tartışmaya başladı. Olay büyüyünce sağlık personelleri tarafından “Beyaz kod” verildi, güvenlik ekibi olay yerine geldi.  Çıkan arbedede oğlu fenalaşarak tekerlekli sedyede yığılıp kalan baba “Oğluma yardım edin” diyerek bağırmaya başladı.  Bunun üzerine “Mavi Kod” verilerek hasta hemen sedyeye alındı. Bu iş için görevli anestezi uzmanı ve doktor kısa sürede baygınlık geçiren erkek çocuğun yanına gelerek ilk müdahaleyi yaptı. Tatbikatların tamamlanmasını ardından Hastane Başhekimi Doç. Dr. Mehmet Akif Çakar, tatbikatları başarıyla uygulayan personeli tebrik etti.

(Medya Servisi)