Tüm dünyaya yayılan korona virüsünün semptomları hastadan hastaya değişiyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) en yaygın belirtilerin yüksek ateş, yorgunluk ve kuru öksürük olduğunu duyursa da, hastalığı hafif geçirenler başta olmak üzere birçok farklı semptom gözlenebiliyor. Söz gelimi, baş ağrısı, nefes darlığı, kas ağrısı ve boğaz ağrısı semptomlar arasında. Daha nadir belirtiler arasında ise ishal, mide bulantısı ve burun akıntısı yer alıyor.

Semptomların kişiden kişiye büyük farklılık gösterdiği korona virüsünden etkilenen dört İngiliz, yaşadıklarını anlattı.

‘ATEŞİM YOKTU, ANİDEN KOKU VE TAT DUYULARIMI KAYBETTİM’

Norfolk’ta yaşayan 69 yaşındaki Linda Carr, semptomların ‘koku yetisini kaybetmesiyle başladığını’ söyledi. Carr, şöyle konuştu: “İki hafta önce birden koku ve tat alma duyularımı kaybettim. Ağzımda berbat bir tat vardı. Hızlıca diğer belirtileri de göstermeye başladı. Çok hasta hissediyordum ve inanılmaz derecede yorgundum. Ama ateşim yüksek değildi ve kuru öksürük yoktu, bu yüzden Covid-19 ihtimalini düşünmedim.”

Bütün bu semptomların ardından Covid-19 testinin pozitif çıktığını söyleyen Carr, “Hastanede beş kilo verdim. Hastanede geçirdiğim beş gecenin ardından da taburcu edildim” dedi.

‘ÜZERİMDEN OTOBÜS GEÇMİŞ GİBİYDİ’

Güney Londra’da yaşayan 29 yaşındaki halka ilişkiler danışmanı Isla Haslam, bir aile yemeğinden sonra erkek kardeşi, kız kardeşi, annesi ve üvey babasının virüse yakalandığını söyledi. Haslam şöyle konuştu: “Başta inanılmaz bir yorgunluk, mide bulantısı ve burun akıntısıyla başladı. O kadar yorgundum ki, üzerimden otobüs geçmiş gibi hissediyordum. Beynim de durmuş gibiydi, konsantre olamıyordum. Daha sonra her yerim ağrımaya ve nefesin daralmaya başladı. Ardından tat ve koku duyularımı kaybettim ve iştahsızdım. Hastanede kaldığım beş gün boyunca bir şey yemedim ve ishaldım. Bir gün 17 saat uyudum.”

‘CİĞERLERİMDE PUDRA VARMIŞ GİBİYDİ’

Hampshire’de yaşayan yazar ve editör Thea Jourdan 50 yaşında. Arkadaşlarıyla bir partiye katıldıktan dört gün sonra belirtilerin ortaya çıktığını söyledi. “Semptomlar yorgunlukla başladı” diyen Jourdan, yüksek ateş ve kuru öksürük olmadığını da söyledi. Jourdan şöyle anlattı: “Bunların yanı sıra sanki ciğerlerimde bir şey varmış gibi hissediyordum. Sanki pudra vardı. Öksürmek istiyordum ama öksüremiyordum. Bilinç kararması yaşadım. Bir gün sonra belirtiler sakinledi ancak hemen ardından ciğerime bir ağırlık çöktü. Korkunçtu. O zamandan bu yana nefes darlığı azaldı ama her gün başka bir semptomla uyanıyorum. Omuz ağrısı ve dizlerde ağrı gibi.”

‘YORGUN OLMAMA RAĞMEN UYUYAMIYORDUM’

Brighton’da oğlu ve kızıyla yaşayan 52 yaşındaki Fiona Bugler, “Ateşim 38.5 dereceye çıktı” deyip şöyle devam etti: “Bir anda tat ve koku alma duyularımı kaybettim ve iştahım yoktu. Göğsümde ve sırtım ağrıyordu. Yorgun olmama rağmen uyuyamıyordum. Bazı zamanlarda daha iyiye gittiğimi düşündüm ama hemen sonra semptomlar ağırlaşıyordu. Kulak ağrısı gibi yeni belirtiler ortaya çıkıyordu. Ve idrar yolu enfeksiyonu oldum.”