Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun Değerlendirme Komisyonu’nun yaptığı açıklamaya göre, bugünden itibaren geçerli olmak üzere tüm ilaçlara zam yapıldı.

İlaçlara yapılan yüzde 12,10’luk zam şöyle duyuruldu:

14 Şubat 2020 tarihli Fiyat Değerlendirme Komisyonu’nda;

‘Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Karar’ın 2’nci maddesinin ikinci fıkrası gereği 2020 yılı için beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılan 1 (bir) Avro değeri 3,4037 TL’den 3,8155 TL’ye artırılmıştır.

‘Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Karar’ın 2’nci maddesinin yedinci fıkrasında bahsi geçen 11,75 TL ve 6,15 TL değerleri, ‘Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Karar’ın 2’nci maddesinin onuncu fıkrası gereği Avro değerinde yapılan değişiklik oranında artırılarak 13,17 TL ve 6,89 TL olarak güncellenmiştir.

Geçerli olacak yeni depocuya satış fiyatının, mevcut depocuya satış fiyatının eski Avro değerine bölündükten sonra yeni Avro değeri ile çarpılarak hesaplanması kararı alınmıştır.

Yeni fiyatlar 19.02.2020 tarihinden itibaren geçerlidir. Önemle duyurulur.

İlaçlar depolarda, firmaların gözü zamda

İlaç fiyatlarını belirlemek için 2004 yılından beri Sağlık Bakanlığı ilaç firmaları ile anlaşarak referans alınacak sabit Euro kurunu belirliyor. Sağlık Bakanlığı firmalarla ilaçların fiyatlandırılmasında kullanılacak 1 Euro değerinin TL karşılığı üzerinde uzlaşmaya çalışıyor. Alınan kararın ardından ilaçlar zamlı fiyattan satılmaya devam ediyor.

Ancak bu durum zammı bekleyen firmaların ilaçları piyasaya sürmeyerek depo etmesine neden oluyor. Zamlı fiyattan satış yapmak üzere ilaçları depolarda bekleten firmalar yüzünden hastalar, ihtiyaçları olan pek çok ilacı piyasada bulamıyor.