Her yıl binlerce kişi organ yetmezliği nedeniyle yaşamını yitiriyor. Organ bağışında artış yaşanıyor ancak bu yetersiz değil. Bu konuda farkındalık oluşturmak için çeşitli kampanyalar yürütülmesine rağmen önyargılar kırılamıyor.

Türkiye Organ Nakli Vakfı’nın verilerine göre, 28 bin 272 kişi organ nakli bekliyor. Bugüne kadar yapılan bağışlar neticesinde, 7 bin 405 kişi ikinci bir hayat şansı buldu.

2018’de 100 bin 297 kişinin gönüllü bağışçı olmasıyla toplam gönüllü sayısı ise 453 bin 915 ulaştı. Özellikle karaciğer, kalp ve böbrek nakli bekleyen hasta sayısı göz önünde bulundurulduğunda, bağışçı sayısının çok daha fazla artırılması gerektiği belirtiliyor.  

Türk Kızılayı, Sağlık Bakanlığı'nın yürüttüğü kök hücre bağışı sırasında kan alma işlemini yaparak bakanlığa destek veriyor. Sağlık Bakanlığı uyumlu donör olduğu takdirde hasta ve donör açısından yapılacak işlemleri yürütüyor.

3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası’nda, çeşitli etkinlikler ve kampanyalarla farkındalık oluşturulması için çabalar sürüyor. Halk arasında kulaktan kulağa yayılan yanlış bilgilerle oluşan ön yargının da kırılması şart.

Kim çevrelerde var olan ‘’Organ nakli caiz değildir’’, ‘’Organ bağışı cenazenin bütünlüğünü bozar’’, ‘’Bağışladığım organları para ile satabilirler’’ ve ‘’Organlarımı bir kere bağışlarsam bir daha vazgeçemem” yanlışların düzeltilmesi gerekiyor.