TBMM’de 7 Kasım’da düzenlenen “Çocuklar ve Gençlerin Pasif İçicilik ve Sigaranın Etkilerinden Korunması İnisiyatifi” konulu toplantıda tütünürünlerinin kullanımındaki artış masaya yatırıldı. 

Tütün tüketiminde rekor kırıldı

Toplantıya katılan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl, Türkiye'nin en çok sigara içilen üçüncü ülke olduğunu söyledi. 
 Erdöl ayrıca, çocuk yaşta tütün kullanım oranının arttığını ve 118 bin tonla cumhuriyet tarihinin en yüksek tütün tüketimine ulaşıldığı açıkladı.

Yeni düzenleme yolda

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tepkisi, yasaklar, cezalar ve vergi düzenlemelerinin tütün tüketimdeki artışı engelleyememesi üzerine Sağlık Bakanlığı harekete geçti.  

Henüz kamuoyuyla paylaşılmayan bir düzenlemenin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın masasında olduğu öğrenildi.

Yeni düzenlemenin, tütün ürünleriyle ilgili yeni ve daha kapsamlı yasaklar getireceği belirtildi. 

1996 yılında kabul edilen ve üzerinde birçok kez değişiklik yapılan Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun, Independent Türkçe’nin edindiği bilgilere göre, bir kez daha değişecek. 

Yeni düzenlemenin tütün tüketilebilecek alanları yeniden tarif edeceği, yasak ve cezaların kapsamının da genişletileceği belirtildi.

Yeni düzenleme ile tütün ürünleriyle mücadele alanları genişletilecek. Suistimal edildiği düşünülen “kapalı alan” tarifi yeniden yapılacak. 

Mevcut düzenlemedeki, tartışmalara neden olan “Açılır kapanır alan” gibi ifadeler kullanılmayacak. Sigara içilemeyecek alanlar daha keskin çizgilerle belirlenecek. 

Kapı önünde sigaraya son 

Kanundaki değişiklik, sigara yasağını kapalı alanlarda uygulanan bir yasak olmaktan da çıkartacak. 

Mevcut yasada, koridorları dahil tüm kapalı alanlarında tütün ürünlerinin yasak olduğu her türlü eğitim, sağlık, üretim, ticaret, sosyal, kültürel, spor, eğlence ve benzeri amaçlı özel hukuk kişilerine ait olan ve birden çok kişinin girebileceği (ikamete mahsus konutlar hariç) binaların giriş ve çevrelerine ilişkin de uzaklık şartı getirecek. 

Belirlenen alanlar da kapalı alan gibi değerlendirilecek. 

Sigarasız alan” olarak kamu binaları çevresinde başlatılan uygulama alanı genişletilecek. 

Düzenlemede yer alması beklenen “fahri denetçilik” tanımı da netleştirilecek.

Sigara odasına havalandırma şartı

Düzenleme ile sigara içilmesi için ayrılan alanlar için de kriterler getirilecek. 

Havalandırma zorunluluğu olan sigara içme alanlarının büyüklüğü ve konumu da kanunla belirlenecek. 

Şartları sağlamayan alanlarda kesinlikle tütün tüketimine izin verilmeyecek ve bu alanlara ilişkin ruhsat denetimleri gerçekleştirilecek.

Nargile lobisi erteleme istedi

Bakanlığın çalıştığı bir diğer konu ise nargile. 2013’te yapılan değişiklikle kanunda “tütün ürünü” olarak kabul edilen nargileye ilişkin yeni maddeler hazırlanacak.

Kapalı alanlarda yasağa uymayan nargile kafelere de ciddi sınırlamalar getirilecek.

Düzenlemenin gündeme gelmesinin ardından Ankara’da milletvekilleri ve bazı bürokratların da gittiği nargileciler başta olmak üzere pek çok işletmecinin kademeli geçiş ve ek süre talebinde bulunduğu öğrenildi.
 Elektronik sigara mevzuatı

Mevcut mevzuatta yer almayan “elektronik sigara” tanımı da yasaklar kapsamında düzenlenecek. 
 Sigarayı kullanımını azalttığı iddialarını inceleyen bakanlık, elektronik sigara ve kartuşlarının zararsız olduğuna ilişkin yeterli kanıt bulunmadığına karar verdi.

Türkiye’ye yasa dışı yollarla getirilen ve internet üzerinden satışı gerçekleştirilebilen elektronik sigaralar için net bir tanımlama ve yasak hükmüne düzenlemede yer verileceği öğrenildi.