Doktorlar veganları B12 vitaminin eksikliği riskini ciddiye almaları konusunda uyardı. Aksi takdirde sinir hasarı, geri dönüşü bulunmayan uyuşma ve omuriliğin bozulması tehlikesiyle karşı karşıya kalabilirler.

Uyarı birçok kişinin yılın ilk ayında bitki bazlı diyeti uygulamaya başladığı Veganuary'nin (İngilizce'de Vegan ve January (Ocak) sözcüklerinin birleşiminden oluşan ve insanları Ocak ayında vegan olmaya teşvik eden kuruluş, ç.n.) hemen öncesinde geldi.

Doktorlar birçok kişinin vegan diyetle ilişkilendirilen B12eksikliğinin tehlikelerini bir "mit" olarak görmesinden endişeli. Bu yüzden onları eğer ilk aydan sonra da vegan diyete devam edeceklerse yeterli miktarda vitamin aldıklarından emin olmak için bilgi edinmeye teşvik ediyorlar.

Ama vücutta bu mühim vitaminin nöropati, sinir hasarı, geri dönüşümü olmayan uyuşma ve omurilik bozulmasına yol açan eksikliğinin başlaması birkaç yıl alıyor.

King's College London'da beslenme ve diyet alanında Emeritus Profesör Tom Sanders, Birleşik Krallık'ta (BK) 172 vegan erkekle yapılan küçük çaplı bir araştırmanın sonucunda katılımcıların beşte birinin "ciddi derecede eksiklik çektiğinin" ortaya çıktığını söyledi.

2003’te ortaya çıkan bulgular karşısında "gerçekten şaşırdığını" söyleyen Profesör Sanders "birçok veganın bunun bir mit olduğunu düşünmesinden endişeli" olduğunu dile getirdi.

Prof. Sanders şunları söyledi:

“Bu kolayca önlenebilecek bir şey ve beni endişelendiren nokta yeni vegan olmuş birçok kişinin bitki proteini kaynaklarını birleştirmeleri gerektiğinden bihaber olması. Yeterli B12 seviyesine sahip olduğundan emin olmaları gerektiğinin de farkında değiller. Ve özellikle hamileyseniz, emziriyorsanız veya çocuk yetiştiriyorsanız çok dikkatli olup mikro besinlerinizin yeterli seviyelerde olduğundan emin olmalısınız."

Prof. Sanders eti karnabahar veya jak meyvesi gibi seçeneklerle değiştirmenin protein bakımından iyi bir alternatif olmadığı konusunda da uyardı.

Aynı zamanda bitki bazlı sütlerin çoğunun protein bakımından yetersiz olduğunu ve daha çok B12 vitamini barındırması gerektiğini de söyledi.