Kaya ailesinin çekilmesine karşı çıktığı, bu nedenle çokça tartışılan filmin yönetmenlerinden Gani Rüzgar Şavata, senaristi Gönül Aktürk ve Ahmet Kaya'yı canlandıran Özgür Tüzer, İndependent Türkçe'den Lale Elmacıoğlu ile filmi ve filme konu olan o günleri konuştular.

Gani Rüzgar Şavata, cezaevinde olmasaydı Sırrı Süreyya Önder ile çekecektim dediği filmle ilgili fikrin 2009 yılında ortaya çıktığını belirterek, "İkimiz de Malatyalıyız ama ben sinemacıydım, o da ses sanatçısı. Ben doğuda film çekiyordum, o ise batıda ses sanatı icra ediyordu. Dolayısıyla alanlarımız farklıydı ama düşünce, ilke olarak paralel yolda yürüdük. Ahmet Kaya’yla ülkenin birliği, beraberliği ve barışı için aynı yolda yürüdük. Din, dil, ırk gözetmeksizin yürüdük" dedi.

10 Şubat 1999’da Magazin Gazetecileri Derneği’nin (MGD) gecesinde yaşananlarla ilgili olarak, "Biz aynayı koyduk. Geçmişte ne yaşandıysa olduğu gibi bugüne yansıttık. Ne eksik, ne fazla. Korkmadık. Bire bir, tüm yaşananlar yer buldu. Tüm isimler de canlandırıldı. Korkusuzca yansıttık" diyen Şavata, "Filmde ‘Hepiniz oradaydınız’ sloganını kullanıyoruz. Kimseden korkum yok. İsteyen herkes bu filme dava açsın, buyursun açsın" diye konuştu.

Filmde siyasi olarak 28 Şubat, 1 Mayıs, Cumartesi anneleri, Başörtüsü yürüyüşü ve Erdoğan’ın ağlayışına yer verdiklerini anlatan Şavata, bir de önemlibir iddiada bulunuyor: "Onun çevresi hiç istemedi gitmesini. Paris’e gitmesinden yana değillerdi ama o, yine de gitti. Çünkü Metris’e gitse öldüreceklerdi onu."

"HİÇBİR ŞEYİ SAKLAMADIK"

İki Gözüm”ün senaristi Gönül Aktürk ise “Filmin çekimleri iki haftaya tamamlanıyor. Bir yandan da kurgu sürüyor. Ahmet Kaya’nın ölüm yıldönümüne yetişsin diye uğraşıyoruz" dedi. Filmi çekmekteki amaçlarını "Yaşananları herkes biliyor. Bakın o zaman şartlar oydu. Bugün bunlar yeniden yaşanmasın diye, bir düzeltme çalışmasıdır bu film. Amacımız Ahmet Kaya’nın yaşadıklarını, o günü, o dönemi yansıtmak" diye açıklayan Aktürk, "Hiçbir şeyi saklamadık, sansürlemedik, isteyen dava açsın. Herkesin bu projeye saygı duyacağını düşünüyorum" ifadelerini kullanıyor.

ÖZGÜR TÜZER KAYA'YI ANDIRIYOR

"İki Gözüm" filminde Ahmet Kaya’yı canlandıran Özgür Tüzer, görüntü ve ses olarak sanatçıyı epey andırıyor. Tüzer, keşfediliş hikâyesini şu sözlerle anlatıyor:
"Ahmet Kaya’yı çok seviyorum, sosyal medyada onun “Bundan öte ayrılık” eserini söyleyip paylaşmıştım. 10 günde 20 milyon izlendi, daha sonra telif nedeniyle kaldırıldı. Gani hoca o videoyu izlemiş, bana sosyal medyadan ulaştı. Bu arada bana pek çok yönetmen ulaşmaya çalıştı çünkü sesimi ve görsel olarak çok benzettiler beni, onları reddettim. Oyuncu değilim, turizm ve otelcilikle ilgileniyordum."

Zorlu bir rol üstlenen Tüzer, eleştirilere açık. Ahmet Kaya şarkılarına ilişkin ise "Hepsini seviyorum, söylemekten keyif alıyorum. Ama illa birini seçeceksem 'Yorgun Demokrat'" diyor.

SÖYLEŞİNİN TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ