60’lar ve 70’lerde, telif yasalarının henüz bir işlerliğinin olmadığı dönemde Yeşilçam Türkiye’sindeki bazı film yapımcıları ve yazarlar, Batı’da çekilen ünlü filmleri Türkiye’deki izleyicinin hoşuna gidecek hikâyelerle harmanlamıştı. Bu durum zaman içerisinde özgün bir kopya kültürünün oluşmasına vesile oldu. Bu “kopya kültürü” sayesinde Superman, Zorro, Tarzan gibi bilindik filmler Yeşilçam’da bambaşka bir şekilde hayat bulurken; William Friedkin’in The Exorcist’i, Sam Peckinpah’ın The Strawdogs’u da Yeşilçam versiyonlarıyla izleyici karşısına çıktı.

İLK KEZ İZLEYİCİLERLE BULUŞUYOR

Almanya’da Yeşilçam filmlerini videodan izleyerek büyüyen Cem Kaya’nın yönettiği belgeselin yapımı yedi yıl sürdü. Belgeselde, dönemin yönetmen, oyuncu ve set çalışanlarıyla yapılan röportajların yanı sıra, filmlerden alıntılanan klipler de yer alıyor. Belgesel, ihmal edilmiş ve korunamamış, Yeşilçam arşivlerinden alıntılanmış zengin bir malzemeyi ilk kez izleyiciye sunuyor.

Belgeseli buradan izleyebilirsiniz: https://sendika63.org/2020/03/korona-gunlerinde-evde-sinema-motor-remake-remix-rip-off-580571/