AKP’de başlayan büyük kongre sürecinde, ilçe kongreleri aşamasına gelindi. Kongre için bu kez her il için “sabit koordinatör”ın belirlendiği öğrenildi. Koordinatörler mülakatlara başlarken hangi il ve ilçe örgüt yöneticilerinin değişmesi gerektiği saptandığı belirtilirken, genel merkeze sunulacak üç isimden birinin kongrede aday gösterileceği ifade edildi.

AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın bir yıl öne çektiği ve “partideki değişimin başlangıcı” olarak lanse edilen kongre süreci hızlandı. AKP’deki değişimin yüzde 60 düzeyinde olacağı iddia edilirken, öncelikli olarak ilçe başkanlarıyla ilgili çalışma başlatıldı. Aynı yöntem il başkanı ve yönetiminin belirlenmesinde de uygulanacağı aktarıldı.

BAŞKANLARA ANKET

Hürriyet’ten Nuray Babacan’ın haberine göre her il için “sabit koordinatörler” saptandı. Mevcut örgütle ilgili sorunların ve tercihlerin belirlendiği, eski ve yeni vekillerden oluşan koordinatörlerin, kongre sürecinde anket formatında görüşmeler yaptığı ifade edildi. Özellikle o ilin vekillerine, değişmesini istedikleri yöneticiler ve gerekçelerinin sorulduğu, değişim durumunda yerine kimlerin olabileceğine ilişkin önerilerin alındığı öğrenildi.

ÜÇ İSİM BELİRLENECEK

Belirlenen isimlerin, il ve ilçelerin sivil toplum örgütleri ve önde gelenleriyle de değerlendirileceği belirtiliyor. Genel merkeze sunulacak raporda, hangi il ve ilçe başkanının değişmesi gerektiği ve gerekçelerinin yazılacağı ve yerine olabilecek üç isimin belirleneceği öğrenildi. Bu önerilerin Erdoğan’ın katıldığı toplantıda teke indirileceği ve o isimle kongreye gidileceği ifade edildi. AKP’nin tüzüğünde yer alan “üyelerin katılımıyla” adayların belirlenmesinden ise yine vazgeçildiği aktarıldı.

EN GEÇ OCAKTA

Süreçte atılan ikinci farklı adım ise delege belirleme konusunda. Yeni delegeler, üyelerin katılımıyla yapılan seçimlerde belirlenecek. Normal yöntemin bu olmasına karşın, daha önceki kongrelerde delege listeleri genel merkezle koordineli olarak belirleniyor ve belli isimler tercih ediliyordu. Bu kez genel merkez müdahalesinin olmayacağı iddia ediliyor. Bu hazırlıkların tamamlanmasıyla ilçe kongrelerinin en geç ocak ayında başlayacağı belirtildi.