BBC Türkçe'den Ayşe Sayın'ın haberine göre, AKP'de Ankara ve İstanbul'un da aralarında bulunduğu metropoller, Akdeniz şeridindeki kentlerin CHP; genel seçimlerde partinin 'kalesi' olarak nitelendirilen bazı illerin de, ittifak ortağı MHP'ye karşı kaybedilmesinin nedenleri sorgulanıyor.

Parti içinde, aday tercihlerindeki hatalardan, teşkilatların yorgunluğuna, sandıklara yeterince sahip çıkılmadığından, yerel seçimlerde ittifak yapılmasının yanlışlığına kadar bir çok konuda özeleştiri yapılırken, HDP'nin aday çıkarmadığı batıda CHP'ye açık destek vermesinin büyükşehirlerin kaybedilmesinde önemli rol oynadığına dikkat çekiliyor.

'Seçimin kazananı yok'

AKP'de seçim sonuçları, "Seçimin kazananı yok, ama kaybedeni İYİ Parti" sözleriyle özetleniyor. 

Üst düzey bir parti yöneticisi, "Seçimin birinci kaybedeni İYİ parti, Çünkü hiç il belediyesi kazanamadı. İkinci kaybedeni CHP. Çünkü HDP desteği olmadan oyunu artıramadığı ve yüzde 22-23 bandını aşamadığı bir kez daha görüldü. Üçüncü kaybeden biziz, metropoller ve partimizde olan bazı belediyeleri kaybettik. Belki burada en az kaybeden MHP, çünkü oyu düşük olmasına karşın, belediye sayısını artırdı" değerlendirmesini yapıyor.

CHP'nin Ankara, İstanbul, Mersin, Adana, Antalya gibi kentlerdeki başarısını kendi seçmeninin değil, 'HDP desteğinin sonucu' olduğuna dikkat çekiyorlar. Doğu-Güneydoğu'da, Kürt seçmenin yine AKP'ye güvendiğini, kazandığı belediye sayısını artırarak ortaya koyduğuna dikkat çekilirken, aday çıkarılmayan yerlerde, HDP seçmeninin 'stratejik oy kullandığı' ve CHP adaylarının bu şekilde kazandığını ifade ediliyor.